Fonduri europene pentru promovarea vinurilor. Cum se pot implica instituţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene pentru promovarea vinurilor
Fonduri europene pentru promovarea vinurilor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat un proiect prin care instituţiile publice pot accesa fonduri europene pentru promovarea vinurilor româneşti.

Condiţia principală pentru ca aceste instituţii să obţină fonduri europene pentru promovarea vinurilor este să se asocieze cu o organizaţie de profil. 

Prin acest proiect sunt aduse completări la o Hotărâre de Guvern, care reglementează modalitate prin care le sunt acordate fonduri europene în cadrul „Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018”.

Modificările sunt următoarele: „pentru măsura prevăzută la articolul 2, lit. b) beneficiarii sunt producătorii din sectorul vitivinicol – persoane juridice, forme asociative profesionale ale producătorilor din sectorul vitivinicol şi/sau organizaţii interprofesionale din sectorul vitivinicol şi/sau entităţi/instituţii publice”; „în cazul entităţilor/instituţiilor publice, accesarea măsurii se poate face numai în asociere cu una sau mai multe dintre formele asociative profesionale menţionate la alineatul 11”. 

România beneficiază prin acest program de un fond de 47,7 milioane de euro anual. 

Fonduri europene pentru promovarea vinurilor. Soiurile care au nevoie de publicitate

Prin acest proiect se urmăreşte promovarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unor soiuri româneşti precum Feteasca Albă, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească, Grasa, Feteasca Neagră, Cadarcă, Frâncuşa sau Busuioaca de Bohotin.

Fonduri europene pentru viticultură au ajutat la replantarea a 20.000 de hectare de viţă de vie. În total s-au investit fonduri europene pentru viticultură în valoare de 220 de milioane de euro în ultimii 5 ani. 

Potrivit statisticilor, producţia de vin a României a scăzut anul trecut cu aproximativ 20% faţă de 2013. România ocupă locul 12 în topul mondial al producătorilor de vin, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Pe primele trei locuri se află Franţa, Italia şi Spania.

Fonduri europene pentru viticultură 

Cei care vor să-şi deschidă o afacere cu fonduri europene pentru viticultură sau să o dezvolte pe cea existentă, au la dispoziţie bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat, în urmă cu două săptămâni, primele măsuri de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR). Deocamdată, e vorba de o decizie care are acordul Comisiei Europene doar de principiu. Scrisoare de conformitate a Uniunii Europene urmează să vină până la jumătatea acestei luni, promit reprezentanţii Ministerului Agriculturii. 

Ministrul Agriculturii spune că spera ca beneficiarii să poată depune cererile de finanţare la sfârşitul lui mai, începutul lunii iunie. Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1.

România şi-a propus să investească prin PNDR 2014 - 2020 peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite