Daniel Dăianu, ASF: Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile de risc. Entităţile trebuie să fie mai mici, iar sistemul mai simplu
0Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controlează şi fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, Daniel Dăianu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la o dezbatere organizată de CFA România, asociaţia analiştilor financiari.
El a afirmat că riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se mişcă şi a menţionat faptul că în prezent li se cere să aibă rezerve inclusiv fondurilor de piaţă monetară (cu risc redus — n.r.).
Oficialul a arătat că în România, deşi plătitorii de taxe şi impozite nu au fost copleşiţi de eşecuri monumentale în piaţa financiară locală, economia românească a suportat reverberaţiile din economia europeană, în special prin faptul că grupurile-mamă ale băncilor prezente în ţara noastră au avut nevoie de salvare.
„Să nu ne imaginăm că plătitorii de taxe şi impozite din România nu au suferit, fiindcă deleveraging-ul (dezintermedierea financiară — n.r.) care se produce în toată Europa şi care afectează instituţiile financiar-bancare din România se simte în buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adică ce fac băncile în România. N-ai nevoie de un eşec monumental în România ca plătitorii de taxe şi impozite să suporte costul acestor programe de salvare şi faptul că băncile sunt obligate prin grupurile-mamă să se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mamă afectează fiecare sucursală. Este o naivitate să credem că trebuia să se producă neapărat un mare eşec la noi“, a subliniat Daniel Dăianu, citat de Agerpres.ro.
El a mai spus că este nevoie ca sectorul financiar să fie mai puţin complex, iar entităţile financiare mai mici.
Prim-vicepreşedintele ASF a atras atenţia şi asupra faptului că reglementatorii abia acum încep să înţeleagă şi riscurile neconvenţionale, mai ales cele legate de sistemele informatice.
Spargerea mamuţilor financiari
Anterior, el s-a pronunţat pentru separarea băncilor comerciale clasice de cele de investiţii. Astfel de discuţii există deja în SUA, dar cel mai avansate sunt în Marea Britanie. Spargerea holdingurilor bancare permite separarea entităţilor care preiau depozite de la populaţie şi dau credite companiilor de entităţile care „pariază“ pe burse, prin diverse produse financiare sau investiţii.
Mai puteţi citi:
[<a href="//storify.com/phradamon666/asigurari" target="_blank">View the story "asigurari" on Storify</a>]