Locuinţele s-au ieftinit în medie cu 4,5% de la începutul anului. Totuşi, în unele oraşe s-au scumpit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul de scădere a preţului la locuinţe s-a accelerat în primul semestru din acest an, declinul fiind de 4,5% la nivel naţional, faţă de doar 0,4% în acelaşi interval al anului trecut, deşi în unele oraşe mari din ţară au fost consemnate scumpiri, potrivit portalului imobiliare.ro.

„Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional (pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele şase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârşitul lunii iunie.

Spre comparaţie, în intervalul similar din 2012, preţurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Faţă de iunie 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici", se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

Cine a fost pe plus si de ce

Pe de altă parte, unele mari oraşe ale ţării au avut un comportament deosebit faţă de trendul resimţit pe plan naţional, consemnând chiar importante majorări de preţuri. 

Trei dintre cele şase mari oraşe analizate au consemnat majorări de preţuri în prima parte a acestui an. Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi şi vechi, de la o medie de 896 de euro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie.

În Timişoara, analiza arată o scumpire de 1,5% a locuinţelor vechi şi noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Dacă la Cluj scumpirea a fost determinată de apartamntele noi, la Timişoara avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi.

Şi Constanţa se numără printre cele cu o evoluţie pozitivă a preţurilor în prima jumătate a anului. Majorarea este însă vizibil mai redusă, respectiv de 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe metru pătrat util. Trendul ascendent a fost susţinut de evoluţia preţurilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de faţă, preţul cerut pentru apartamentele vechi este acelaşi ca la începutul anului, respectiv 854 de euro pe metru pătrat.

Topul scăderilor

În topul ieftinirilor se numără Bucureşti, Ploieşti şi Braşov.

Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de preţuri din marile oraşe, preţurile scăzând cu 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat. În ultimele şase luni, cele mai afectate de scădere au fost locuinţele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% în perioada menţionată, de la 1.278 la 1.222 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de apartamente vechi din Bucureşti şi-au diminuat pretenţiile cu 2,7% în acest răstimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe metru pătrat.

Ploieştiul este al doilea oraş în topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la şase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat. O bună parte din acest declin a fost consemnat chiar în luna iunie, când preţurile apartamentelor noi şi vechi din oraş s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe metru pătrat atins în mai.

În Braşov, preţul mediu a ajuns la 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% faţă de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an. Şi aici, în prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi – acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corecţie de 2%, de la 844 la 827 de euro pe metru pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite