Doar una din cinci case are asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,4 milioane de locuinţe, din care doar 1,5 milioane sunt asigurate în cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care acoperă daune de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. PAID va derula o campanie de informare a populaţiei, care va aduce un plus de 10% la nivelul portofoliului de poliţe, a anunţat Nicoleta Radu-Neacşu, directorul general al societăţii.

"În 2014, veniturile din subscrieri ale PAID au atins 127 de milioane de lei şi vrem să alocăm pentru campania de informare a populaţiei cu privire la poliţa PAD o sumă reprezentând 1% din primele companiei.
Derularea acestei campanii, aprobată de acţionari, va aduce în acest an un plus de 10% la nivelul portofoliului de poliţe şi, implicit, la creşterea gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor la nivel naţional.
Campania va începe luna viitoare şi se va derula până la finele acestui an. Vrem să derulăm astfel de campanii în fiecare an pentru o mai bună informare a populaţiei", a declarat directorul general al PAID.

Despăgubiri de trei milioane de lei în 2014

PAID a încheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de poliţe, dublu faţă de 2013, dar în scădere de la un maxim de 1,57 milioane atins la începutul lunii septembrie, potrivit datelor disponibile pe pagina web a companiei.

De asemenea, societatea a plătit în 2014 despăgubiri de circa trei milioane de lei pentru un număr de 711 dosare.

Expunere totală: 28,4 miliarde de euro

"În prezent, conform datelor existente la 10 februarie, portofoliul de poliţe PAD număra 1,507 milioane. Pentru acest portofoliu, expunerea companiei se ridică la 28,47 miliarde de euro.
De asemenea, pentru acest portofoliu, programul de reasigurare atinge 450 milioane de euro, din care PAID are ca reţinere proprie pentru primul eveniment suma de două milioane de euro.
Cu alte cuvinte, PAID va plăti asiguraţilor pentru daunele provocate de un cutremur sau o inundaţie până la un total de două milioane de euro, iar peste acest nivel plătesc reasigurătorii, printre aceştia numărându-se Munich Re", a spus Neacşu.

Şefa PAID a precizat că valoarea programului de reasigurare a fost calculată conform normelor ASF.

"Acestă valoare a fost calculată pentru un eveniment major care ar putea avea loc la 200 de ani şi daună maximă posibilă de 1,5% din mărimea portofoliului.
Dacă această rată a daunei s-ar dubla, atunci şi programul de reasigurare ar creşte la 900 milioane de euro", a mai spus directorul general PAID.

S-ar putea scumpi poliţa PAID?

Nicoleta Radu-Neacşu a mai spus că a informat ASF cu privire la posibila majorarea programului de reasigurare al PAID, care ar presupune fie o creştere a primei de asigurare cu 50%, fie introducerea unei franşize de 5-10% din preţul poliţei PAD.

"ASF încă nu s-a pronunţat cu privire la aceste propuneri. În orice caz, majorarea preţului poliţei PAD se face prin ordin al preşedintelui ASF, în timp ce introducerea unei franşize implică modificarea legislaţiei primare, deci implicarea Parlamentului", a spus şefa PAID.

Neacşu a afirmat că a mai propus ASF ca PAID să vândă direct poliţe PAD. "Conform legislaţiei, PAID nu poate vinde direct poliţe PAD, ci doar prin brokeri", a mai spus Neacşu.

Ce este PAID

Cu un capital social de 19,4 milioane de lei, PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe ale PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

În 2013, primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuinţe au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei în urmă cu un an, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia poliţe PAD, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 euro (poliţe tip A) sau 10.000 euro (poliţe tip B), în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Poliţele tip A acoperă daunele produse de inundaţii, alunecări de teren şi cutremur în limita a 20.000 de euro pentru locuinţe cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, caramidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

În cazul poliţelor tip B, suma asigurată se ridică la 10.000 euro şi se referă la locuinţele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite