Cum îi protejează statul pe bugetari: le construieşte, pe banii din taxele plătite de particulari, 6.500 de locuinţe de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul intenţionează să construiască 6.500 de locuinţe de serviciu pentru funcţionari publici, în toată ţara, până în 2020, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiată la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Beneficiarii programului sunt funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale sau structuri aflate în coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea acestora, care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Motivul proiectului: „necesitatea asigurării accesului la locuire“

Iată cum începe argumentaţia iniţiatorilor, în Nota de Fundamentare a proiectului:
Având în vedere necesitatea asigurării accesului la locuire, care reprezintă o precondiţie pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană, prin aspectele şi implicaţiile de ordin social şi economic, soluţionarea problemelor legate de locuire a constituit, permanent, un obiectiv important în Programul de Guvernare al României, pe termen scurt şi mediu“.

Desigur, aceste „drepturi fundamentale“, cum ar fi asigurarea accesului la locuire, le revin în mod special funcţionarilor publici, pentru că lor le este dedicat proiectul menţionat.

Cifrele Programului „Construcţia de locuinţe de serviciu“
- Se vor contracta 8.500 de locuinţe
- Se vor construi 6.500 de apartamente
- Suprafaţa construită desfăşurată pe apartament va fi de 81 de metri pătraţi
- Costul unui apartament va fi de 40.000 de euro
- Costul unitar va fi de 500 de euro pe mp, inclusiv TVA (preţurile nu conţin contravaloarea lucrărilor tehnico-edilitare).

Conform legii, locuinţele de serviciu se finanţează din bugetul de stat şi bugetele locale, dar - menţionează iniţiatorii proiectului - administraţiile locale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a-şi permite astfel de alocări.

Costul total al acestui program este de aproape 1,3 miliarde de lei (din 2017 şi până în 2020, inclusiv), bani din care vor fi construite cele 6.500 de locuinţe.

Alt argument: deficitul de locuinţe din MApN

Nota de fundamentare a HG dă ca exemplu deficitul de locuinţe al Ministerului Apărării Naţionale – la nivelul întregii ţări, necesarul fiind de 14.929 de apartamente în 53 de localităţi. MApN compensează chiria angajaţilor săi, suma totală cheltuită anual în acest scop fiind de 135,5 milioane de lei, pentru 20.366 de cadre în plată.

Un raport al Curţii de Conturi arăta că după intrarea în vigoare a Legii nr. 562/2004, care a permis vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul MapN, în 2013 mai existau doar 462 de locuinţe de serviciu dintre cele 3.740 de locuinţe deţinute de instituţie în 2004.

„Această situaţie este valabilă şi pentru funcţionari publici, precum şi angajaţi din instituţii publice centrale şi locale, în domenii care implică mobilitatea acestora în instituţii publice centrale sau locale“, se mai arată în Nota de Fundamentare.

Cum se vor da casele

Locuinţele de serviciu construite prin Program nu pot fi vândute, iar contractele de închiriere se vor încheia ca accesorii la contractul de muncă.

Repartiţiile vor fi făcute de comisii de examinare ale autorităţile publice locale sau centrale.

„În cazul în care există mai multe cereri, autorităţile administraţiei publice locale/centrale vor stabili ordinea de repartizare şi modalităţile de diferenţiere“.

De asemenea, „instituţiile publice locale/centrale pot încheia protocoale de colaborare prin care stabilesc ca locuinţele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituţii“.

Recomandarea a venit de la Banca Mondială

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice  a implementat în perioada 2014-2015 un proiect prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007-2013 „Coordonarea şi selecţia eficientă şi transparentă a proiectelor de infrastructură finanţate din instrumente structurale şi de la bugetul de stat pentru perioada 2014-2020“.

Una dintre componentele proiectului a fost „Asistenţă pentru strategia de locuire şi dezvoltare a infrastructurii sociale“.

În cadrul acestui proiect, a fost încheiat Acordul de prestări servicii de consultanţă cu Banca Mondială, care a furnizat servicii de asistenţă tehnică pentru a facilita elaborarea şi revizuirea de către MDRAP a unor strategii, planuri şi proiecte de investiţii care sunt la baza politicii de locuire şi a politicilor de dezvoltare a infrastructurii sociale.
A fost făcută o analiză a strategiilor/politicilor publice/programelor din domeniul locuirii şi al infrastructurii sociale, analiza nevoilor în domeniul locuirii şi a infrastructurii sociale.
Banca Mondială a analizat fondul locativ existent şi a recomandat ca România să constituie un fond de locuinţe care să aparţină domeniului public şi care să poată fi închiriate.
Plecând de la recomandările Băncii Mondiale, în acord cu legislaţia în vigoare şi cu situaţia existentă la nivel naţional în ceea ce priveşte lipsa unor locuinţe care să asigure mobilitatea cetăţenilor, propunem aprobarea Programului «Construcţia de locuinţe de serviciu»
“, argumentează iniţiatorii proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite