Cinci mituri despre apartamentele situate la etajele superioare

Cinci mituri despre apartamentele situate la etajele superioare

Românii se feresc să-şi cumpere apartamente la etajele superioare ale unui bloc de teama de a nu întâmpina mai multe probleme cu avariile lifturilor, utilităţile sau infiltraţiile din cauza apei de pe acoperiş

Dacă în alte ţări apartamentele de la nivelurile superioare sunt mai apreciate şi mai scumpe, în România, situaţia este diametral opusă, cumpărătorii ferindu-se de acest tip de locuinţe. În plus, la rubricile de căutări apartamente există inclusiv criteriul „exclus ultimul etaj“. Specialiştii dezvoltatorului imobiliar Adama demontează cinci mituri despre locuinţele aflate la ultimele etaje din blocurile nou construite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pericol mai mare în caz de cutremur
 
Actualele construcţii de locuinţe sunt realizate conform tuturor normelor de rezistenţă şi stabilitate adoptate după anul 1977 şi au structuri menite să reziste şi la cutremure foarte puternice, cu magnitudini de 8° pe scara Richter, fără a suferi avarii majore, susţin specialiştii Adama. Construcţiile noi de calitate au structuri realizate complet din beton armat şi fundaţii de tip radier. Se pot produce fisuri, dar un potenţial pericol stă mai degrabă în obiectele de mobilier care se pot răsturna în timpul unui cutremur astfel că fiecare locatar ar trebui să fie atent la acest aspect, indiferent de etajul la care se află.
 
Avariile periodice ale lifturilor
 
Dacă defecţiunea liftului se întinde pe o perioadă mai lungă de timp în cazul blocurilor vechi, ceea ce poate deveni o corvoadă pentru locatari, acest lucru nu mai este valabil şi pentru locuinţele noi. Cele mai multe dintre clădirile noi sunt dotate cu generator astfel că, în cazul unei avarii în furnizarea cu energie electrică, ascensorul duce persoanele aflate în lift la parter, iar uşile se deschid automat, neexistând riscul de a rămâne blocate. Blocurile noi de apartamente sunt dotate, de obicei, cu mai multe lifturi astfel că posibilitatea ca acestea să se defecteze simultan este minimă. Ascensoarele din aceste clădiri sunt permanent supuse reviziilor astfel încât, chiar şi în caz de defecţiune, acestea sunt remediate în cel mai scurt timp.
 
Probleme cu utilităţile
 
Persoanele care locuiesc la etajele superioare în blocurile vechi se plâng frecvent de timpul îndelungat pe care îl au de aşteptat până ajunge apa caldă la etajul lor, dar şi de lipsa căldurii din apartamente. În cazul apartamentelor noi, susţin reprezentanţii Adama, instalaţiile noi pentru apă şi căldură reduc considerabil timpul de aşteptare, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu centrală proprie, fie a blocului, fie de apartament.
 
Infiltraţii din cauza apei de pe acoperişul ultimului etaj
 
În cazul ansamblurilor de locuinţe de calitate ridicate recent, inginerii constructori au prevăzut sisteme speciale care să reducă acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent luând în calcul în primul rând acest pericol, apele pluviale de pe acoperiş şi de pe terase sunt colectate, evacuate prin sifoane de pardoseală, dirijate către instalaţiile interioare şi, ulterior, către reţeaua de canalizare a oraşului.
 
Departe de spaţiul verde
 
Dorinţa multor locatari de bloc care visează la propriul spaţiu verde amenajat conform preferinţelor personale este acum îndeplinită şi la etajele superioare ale blocurilor noi. Deşi la distanţă mare faţă de sol, aceştia beneficiază acum de balcoane şi terase spaţioase unde pot avea propriul colţ de natură, un balansoar confortabil, dar şi o privelişte de la înălţime asupra oraşului.
 
 
citeste totul despre: