Cât de aproape suntem de o nouă bulă imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la Adevărul Live, Vlad Vlăsceanu, fondatorul Târgului Imobiliar Naţional – tIMOn, a declarat că preţurile locuinţelor vor continua să crească în acest an, însă nu va fi o majorare spectaculoasă, în ciuda apetitului mai mare, fiind greu de crezut că ne vom întoarce la nivelul anilor 2007-2008.

„Preţurile, din punctul meu de vedere, nu vor avea o creştere spectaculoasă, chiar dacă apetitul de creditare va fi mai mare, apetitul de consum mai mare”, a spus Vlăsceanu, la Adevărul Live, precizând că automat dacă a crescut salariul, oamenii se gândesc „hai să vedem cât e rata la bancă, hai să investesc, vreau să investesc într-un apartament pentru copil sau pentru rentabilizare”.

Potrivit lui, este, într-adevăr, o idee foarte bună, astăzi, dacă te duci să îţi cumperi un apartament.  

„Ai un randament mult mai bun azi dacă îţi cumperi un apartament şi îl închiriezi decât dacă ţi-ai duce banii în bancă” Vlad Vlăsceanu fondator tIMOn

Cresc preţurile, dar nu ca în 2008

Potrivit lui Vlăsceanu, apetitul recent pentru achiziţii imobiliare nu se va transpune neapărat în creştere de preţuri, cât în creşterea numărului de locuinţe disponibile spre vânzare. „Ceea ce va fi un lucru bun atât pentru cumpărător, cât şi pentru piaţă în sine, pentru că în 2005-2006 nu aveai foarte multe opţiuni, nici măcar la nivel de Bucureşti”, a spus el.

Astfel, potrivit lui, aceste creşteri de preţuri, dacă vor exista, vor fi la fel cum au fost în ultimul an, de 5-10% şi poate chiar vor fi zone în care preţurile vor scădea, dar nu trebuie să ne aşteptăm la reduceri spectaculoase.

Ne apropiem de bulă imobiliară?                     

Vlăsceanu consideră că este greu de crezut astăzi că ne vom reîntoarce la nivelul anilor 2007-2008, şi deşi suntem într-adevăr la începutul unui moment de frenezie imobiliară aşa cum eram în anul 2005, atât cei care vând, dezvoltatorii imobiliari, marea lor majoritate, sunt mult mai echilibraţi decât atunci, iar cumpărătorii sunt într-adevăr mult mai informaţi.

„Nu ştiu neapărat dacă ne apropiem de o bulă, există similitudini faţă de acea perioadă, dar este foarte important ca cei care cumpără locuinţe să fi învăţat ceva din momentele de atunci. Este foarte important că există dezvoltatori imobiliari care au trecut prin acea perioadă, au trecut prin aceşti 10 ani de distanţă şi au înţeles oarecum greşelile de atunci”, a precizat Vlăsceanu.

Ce consideră el anormal, pe piaţa imobiliară, este că dezvoltatorii imobiliari ajung să se ghideze în preţurile lor după piaţa apartamentelor vechi. „Avem o problemă pentru aceste apartamente vechi care au fost tranzacţionate uneori de 3-4 ori de la momentul achiziţiei. Nu spune nimeni să demolăm ce s-a construit, dar este anormal ca o locuinţă din din 1980 să aibă un preţ egal sau mai mare decât o locuinţă nouă”, explică fondatorul tIMOn.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite