UPDATE Atenţie, restanţieri: proiectul „Legii Diaconu“, care amână evacuarea silită din case, a intrat în procedurile de dezbatere ale Camerei Deputaţilor
0Camera Deputaţilor anunţă, într-un comunicat, că proiectul de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din locuinţe a fost înaintat de iniţiator - deputatul bucureştean Bogdan Diaconu - şi va intra în procedurile de dezbatere. „Legea Diaconu“ descrie modalitatea prin care cetăţenii aflaţi în executare silită din cauza unor datorii pot evita evacuarea din locuinţe.
„Situaţia socială din România face extrem de necesară o astfel de lege pentru că altfel vom vedea distruse vieţile a zeci de mii de români care sunt în impas financiar şi nu-şi mai pot plăti deocamdată datoriile“, se arată în comunicatul instituţiei legislative.
Iniţiatorul precizează, în acelaşi document, că intenţia sa „nu este de a încuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilităţi, ci de a-i sprijini pe cei care nu reuşesc efectiv să îşi achite restanţele, oferindu-le posibilitatea să îşi revină“. Bogdan Diaconu argumentează că „aruncarea datornicilor restanţieri în stradă, din propriile locuinţe, prin executare silită înseamnă sfârşitul şansei la normalitate“. Proiectul legislativ al ceea ce va fi „Legea Diaconu“ este susţinut de încă cinci deputaţi.
Peste 100.000 de români riscă evacuarea
În nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorul arată că motivul emiterii actului normativ este următorul: „Potrivit situaţiei de la finele anului 2012, peste 100.000 de români se află în situaţia de risc de evacuare din locuinţe în urma contractării de credite sau alte tipuri de împrumuturi şi a imposibilităţii de a achita ratele. Situaţia se referă nu doar la creditele ipotecare, ci şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite, unde nu s-a garantat cu locuinţa. O altă categorie numeroasă de cetăţeni este ameninţată de evacuare din locuinţe din cauza neplăţii taxelor la utilităţi. Astfel, peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei“.
În condiţiile scăderii nivelului de trai al populaţiei, „imposibilitatea achitării creditelor restante, în special a celor ipotecare, sau a facturilor la utilităţi, va duce la evacuarea silită din locuinţe a zeci de mii de cetăţeni români care se vor trezi aruncaţi în stradă cu familiile lor“. Aceştia ar ajunge,astfel, „în imposibilitatea de a mai duce o viaţă normală şi de a deveni capabili să mai achite vreodată restanţele la bănci, la firmele de utilităţi sau la asociaţiile de proprietari unde sunt datori la întreţinere“, precizează iniţiatorul.
Atenţie la data de 1 martie!
Reamintim că, potrivit legislaţiei actuale, evacuările silite pot fi amânate doar în lunile de iarnă, respectiv 1 decembrie – 1 martie, astfel că – dacă „Legea Diaconu“ trenează şi nu intră în vigoare până de Mărţişor s-ar putea să asistăm la mii de evacuări care au fost amânate din decembrie 2012.
Peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei. Bogdan Diaconu, deputat
UPDATE: Scandalul evacuărilor ia amploare în Spania
Deputaţii spanioli au acceptat, marţi, să deschidă dezbaterea privind o iniţiativă semnată de 1,4 milioane de persoane, privind evacuările proprietarilor datornici, subiect devenit sensibil după sinuciderea unui cuplu de pensionari, relatează agenţia AFP, citată de Realitatea TV. Recent, opinia publică a fost şocată de numeroasele sinucideri ale micilor proprietari, care urmau să fie evacuaţi din casele lor.
Platforma pentru Victimele Evacuărilor (PAH) a adunat peste 1,4 milioane de semnături, de trei ori mai mult decât era necesar, pentru a propune spre dezbatere în Parlament un proiect de lege privind „problema cea mai dramatică a crizei din Spania“.
"Vrem să oferim o recunoaştere politică acestei iniţiative sociale", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular, Alfonso Alonso.
350.000 de ordine de evacuare
Potrivit presei, începând cu 2008, când a început criza economică, în Spania a crescut numărul de evacuări ale proprietarilor. Astfel, băncile au emis peste 350.000 de ordine de evacuare din reşedinţe principale, secundare, spaţii comerciale, jumătate dintre aceste decizii fiind deja puse în aplicare.
Recent, opinia publică a fost şocată de numeroasele sinucideri ale micilor proprietari, care urmau să fie evacuaţi din casele lor. Garda civilă a anunţat, marţi, că un cuplu de pensionari, în vârstă de 69 şi, respectiv, 68 de ani, s-a sinucis în Mallorca (Insulele Baleare).
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii civile, cuplul a "lăsat o scrisoare", în care explica faptul că a decis să-şi pună capăt zilelor, deoarece nu mai putea face faţă datoriilor şi a primit un aviz de evacuare.
Sub o puternică presiune socială, Guvernul conservator de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, a anunţat pe 15 noiembrie că vor fi amânate pentru doi ani expulzările celor mai vulnerabili proprietari datornici.