Şmecheriile dezvoltatorilor imobiliari continuă. Cum se trezesc românii mutaţi în apartamente noi că nu au nici măcar curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 10 ani, tot mai mulţi proprietari de apartamente din complexe rezidenţiale noi din România se confruntă cu o problemă extrem de gravă care este ignorată de autorităţi: absenţa branşamentelor individuale ale apartamentelor din blocurile noi.

Acest lucru se întâmplă pentru că dezvoltatorii imobiliari profită de două mari vulnerabilităţi: absenţa de informare a cetăţenilor şi volatilitatea unui cadru normativ. Pentru acest motiv, un ONG a lansat o platformă online pentru informarea cumpărătorilor de locuinţe noi. Este vorba de proiectul „Campanie de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidenţiale noi”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Enel România.

Interesele pieţei au devansat interesele cetăţenilor

Extinderea polilor urbani din România, creşterea cererii pentru locuinţe noi a dus la dezvoltarea exponenţială a pieţei imobiliare din România. Din păcate, ritmul accelerat al constucţiilor de locuinţe nu este însoţit de creşterea calităţii construcţiilor, atrag atenţia dezvoltatorii site-ului energieblocurinoi.ro. Mici afacerişti deveniţi dezvoltatori imobiliari peste noapte sau mari investitori care au văzut în segmentul rezidenţial românesc o oportunitate de a genera profit au speculat volatilitatea unui cadru normativ pe de o parte, şi lipsa de informare şi de exigenţă a clienţilor, pe de altă parte. Nu dispunem de suficiente instrumente de control, iar autorităţile locale acţionează adeseori în avantajul dezvoltatorilor şi nu al consumatorilor. Interesele pieţei au devansat interesele cetăţenilor. Un exemplu în acest sens ar fi faptul că procesele verbale de recepţie ale construcţiilor blocurilor sunt semnate chiar dacă viitorii locuitori nu au acces la utilităţi precum energia electrică.

Ne trezim cu locuinţe pentru cumpărarea cărora am depus mult efort, în multe cazuri prin accesarea de credite pentru termen lung, locuinţe care nu corespund unui minim standard de calitate.

Cum sunt păcăliţi locatarii că există energie electrică

În spaţiul public lipseşte informarea cetăţenilor cu privire la obligaţiile dezvoltatorilor imobiliari de a vinde locuinţe dotate cu utilităţi, în special cu branşamente individuale pentru furnizarea energiei electrice. La momentul achiziţionării de apartamente noi, atât cumpărătorii cât şi evaluatorii băncilor (în cazul accesării de credite bancare) verifică existenţa fizică a energiei electrice fără să se asigure dacă există branşament individual al apartamentului la energie electrică. Existenţa energiei electrice la momentul vânzării apartamentelor este asigurată de către unii dezvoltatori prin menţinerea ilegală a bransamentului de tip organizare de şantier după finalizarea lucrărilor de construcţie a imobilelor, astfel, inducând în eroare clienţii, viitorii locatari.

Căror riscuri ne expunem prin achiziţionarea unei astfel de locuinţe?

  • riscul debranşării totale de la energia electrică. Pe perioadă construcţiei (cât timp autorizaţia de construcţie este valabilă), există branşamentul tip organizare de şantier. Acest tip de branşament asigură energia electrică necesară lucrărilor pe perioadă construcţiei blocurilor, dar este ILEGAL menţinut de mulţi dezvoltatori după ce apartamentele devin locuite. În cazul în care frunizorul sau ANRE constată menţinerea acestui tip de branşament, legislaţia în vigoare impune deconectarea blocului de la energie electrică;
  • riscul producerii de accidente. Menţinerea unui branşament care nu are parametrii tehnici necesari pentru consum casnic poate genera incendii, defectarea electrocasnicelor sau alte accidente grave.
  • riscul imposibilitatii de a accesa un credit ipotecar. Evaluarea de către bancă se face şi prin constatarea faptului că un anumit apartament este racordat la utilităţi. Banca poate refuza creditul în cazul în care nu există branşament individual la energie electrică;
  • riscul suportării cheltuielilor cu realizarea branşamentului individual. Costurile realizării branşamentelor individuale sunt extrem de mari şi revin în sarcina proprietarilor după ce dezvoltatorul transferă dreptul de proprietate cumpărătorului;
  • riscul tarifului diferenţiat pentru energie electrică şi cel al contorizării inexacte. Tariful la care se vinde energia electrică persoanelor fizice, dezvoltatorilor imobiliari este diferit de cel oferit consumatorului casnic. Mii de Bucureşteni achită facturile la un alt tarif decât cel oferit pentru consumul casnic.

Din păcate, viitorii cumpărători de locuinţe noi nu sunt informaţi cu privire la obligaţiile dezvoltatorilor imobiliari. Aceştia nu asigură transparenţa şi prezintă existenţa energiei în locuinţă chiar dacă aceasta este cea de tip organizare de şantier ca fiind branşamentul individual.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite