Turcia vrea să-şi crească exporturile spre Rusia, ignorând sancţiunile impuse Moscovei pentru criza din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus, Vladimir Putin, alături de premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan FOTO Reuters
Preşedintele rus, Vladimir Putin, alături de premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan FOTO Reuters

Turcia intenţionează să crească exporturile spre Rusia, sperând să beneficieze astfel de pe urma sancţiunilor impuse Moscovei de Occident, pe fondul acuzaţiilor de alimentare a conflictului din estul Ucrainei, informează „The Wall Street Journal”.

Sancţiunile anti-ruse impuse de Occident, dar şi decizia de săptămâna trecută a preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a sista importul anumitor produse din Uniunea Europeană şi din SUA formează contextul ideal pentru ca Turcia să-şi crească exporturile către ruşi. Interesul Turciei este cu atât mai mare cu cât conflictul din Irak a subminat exportul către vecinul din sud.

Creşterea volumului exporturilor de fructe, legume şi de produse lactate ar permite Turciei să-şi reducă deficitul balanţei comerciale care se ridică la 20 de miliarde de dolari pe an. Mai mult, ar permite Turciei să compenseze pentru reducerea cererii venită de pe piaţa din Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă de export a Turciei.

La o săptămână de la intrarea în vigoare a sancţiunilor economice luate de UE şi SUA împotriva Rusiei a venit reacţia Moscovei. Vladimir Putin a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Embargoul nu include însă produsele şi alimentele pentru copii.

„Nu avem energie cu are Rusia, dar avem agricultură, apă şi ferme cu animale”, a declarat Ahmet Ozer, vicepreşedintele Camerei de Comerţ de la Istanbul. 

„Trebuie să profităm de această oportunitate, Rusia poate devora tot ce producem noi.”

Anul trecut, Turcia a vândut Rusiei produse în valoare de 7 miliarde de dolari (5,22 miliarde de euro). Potrivit lui Ozer, anul acesta ar putea avea loc o creştere de 25% dacă Moscova se va îndrepta spre Ankara pentru bunurile pe care anterior le importa din Australia, Canada, Norvegia, SUA şi statele membre UE.

Însă deschiderea Ankarei către Moscova ar putea genera tensiuni în relaţia cu aliaţii NATO şi cu Uniunea Europeană, pe fondul implicării Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei. 

UE este deja îngrijorată de creşterea exporturilor din ţări precum Brazilia şi Egipt către Rusia, schimburi care pot scadea eficienţa sancţiunilor impuse Moscovei de Bruxelles şi Washington.

„Dacă Turcia acţionează ca şi cum nu ar fi parte a Alianţei Nord-Atlantice şi alege, în schimb, să profite de situaţie, va genera cu siguranţă tensiuni politice”, a atras atenţia Sinan Ulgen, fost diplomat turc, citat de „The Wall Street Journal”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite