TeleTrade: Există şanse ca Rezerva Federală să majoreze rata dobânzii la 0,25%. Dolarul ar avea de câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerva Federală, banca centrală americană, va mări cel mai probabil rata dobânzii de politică monetară la 0,25%, consideră Cătălin Chivu, directorul executiv al TeleTrade România. Rezerva Federală va face un anunţ dacă va mări sau nu dobânzile în această seară, după şedinţa comitetului federal.

Potrivit prognozei date de indicii fondurilor care pariază pe operaţiuni viitoare, există o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe. În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită. Şi economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în al doilea sfert al anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.

Americanii au ratat termenul de două ori, provocând bule speculative şi crize

„De două ori în ultimii 30 de ani Rezervă Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune“, consideră Cătălin Chivu, director al TeleTrade România, într-un comunicat de presă.

„În 1987, banca centrală a SUA a renunţat să mai majoreze dobânzile şi a inversat cursul după un crah bursier. La fel, în 1998, după prăbuşirea Long-Term Capital Management (LTCM), un fond de hedging puternic îndatorat, Fed a abandonat planul de a ridica dobânzile pentru a stabiliza pieţele. De fiecare dată, turbulenţele financiare care au urmat acestor decizii au aruncat cea mai mare economie din lume în recesiune“, spune Chivu.

„Deasemenea, există şi riscul (deocamdată minor) ca inflaţia să depăşească ţintele şi să ajungă la nişte valori la care banca centrală va fi nevoită să majoreze ratele mult mai rapid şi mai abrupt, lucru care ar destabiliza pieţele într-o mai mare măsură“, mai spune el.

„Totuşi, toate acestea nu ne garantează că rata va fi mărită la şedinţa de azi, ci doar că rata trebuie mărită (în viitorul apropiat). Considerăm că există şanse că rata să fie mărită cu 0,25%, dar o importanţă la fel de mare o va avea şi «graficul cu puncte» (care ne indică părerea fiecărui membru în parte despre cât ar trebui să fie rata acum şi cât va fi pentru un inteval de câţiva ani). După ce a recurs la strategia de «forward guidance» (aşteptări pentru viitor – n.r.), Fed-ul şi-a asumat responsabiltiatea de a informa din timp pieţele asupra intenţiilor de politică monetară. Astăzi ar fi un moment optim pentru a fi limpezite lucrurile“, a conchis Chivu.

Instabilitate în China

Pe de o parte, aşteptările ca majorarea să aibă loc în septembrie au scăzut, din cauza instabilităţii recente de pe pieţele financiare şi a semnelor de încetinire a economiei chineze.

Pe de altă parte, îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa americană a muncii susţine oportunitatea creşterii dobânzilor, iar unii economişti şi analişti argumentează că măsura va elimina o parte din incertitudinile din sctorul financiar mondial.

Decizia Rezervei Federale are implicaţii şi pentru alte bănci centrale, unele dintre ele, cum este Banca Angliei, aşteptând ca schimbarea politicii monetare să vină mai întâi din partea Fed.

Ce efecte ar avea o apreciere a dolarului

O creştere a dobânzii-cheie, ar duce la ieşirea de bani din statele emergente precum China, India sau Brazilia către SUA, ceea ce mai departe, ar aprecia dolarul american în faţa altor monede. Aprecierea dolarului ar cauza, teoretic, şi scăderea preţurilor principalelor materii prime, precum petrolul şi aurul.

Mai departe, aceste evoluţii ar afecta marile state dependente de vânzările de ţiţei, precum Rusia, Venezuela, Ecuador sau Nigeria.

Şeful Băncii Mexicului, Agustin Carstens, consideră că dacă Fed va înăspri politica monetară va fi ca urmare a percepţiei că inflaţia accelerează şi, mai important, că şomajul scade, iar economia îşi revine.

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a arătat că există două scenarii, unul că investitorii au luat deja în calcul creşterea dobânzilor în SUA, iar piaţa nu va fi influenţată dramatic de decizie. Al doilea scenariu este ca pieţele să reacţioneze cu nervozitate la o astfel de decizie, să amplifice turbulenţele din piaţă şi să influenţeze negativ economia Rusiei.

În India, guvernatorul băncii centrale, Raghuram Rajan, este de opinie că dobânzile nu ar trebui majorate în perioade de turbulenţe la nivel mondial."Este un eveniment anticipat de mult timp, trebuie să se întâmple la un moment dat, toată lumea ştie, dar trebuie ales momentul", a spus Rajan.

Viceguvernatorul băncii centrale a Australiei, Guy Debelle, a spus că este cea mai mediatizată decizie de creştere a dobânzilor din istorie, iar cine nu este pregătit nu poate spune că nu a fost avertizat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite