Superbogaţii lumii vor lăsa moştenitorilor 3.900 de miliarde de dolari până în 2026

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi oameni ai lumii, în funcţie de averile nete, vor transfera generaţiei viitoare 3.900 de miliarde de dolari până în 2026, potrivit unui raport publicat luni de firmele de consultanţă Wealth-X şi NFP, relatează MarketWatch.

Această sumă reflectă un declin de 5% faţă de estimările din 2014, de 4.100 de miliarde de dolari, dar motivul este doar faptul că transferul marilor averi către moştenitori a început deja, se arată în raportul  „Preparing for Tomorrow: A Report on Family Wealth Transfers“.

Persoanele ultra-bogate sunt definite ca deţinătoare ale unor active nete de cel puţin 30 de milioane de dolari, în vârstă de cel puţin 80 de ani. 

Cel mai puternic motiv de îngrijorare pentru super-bogaţii lumii este reprezentat de „succesiune şi probleme legate de moştenire“, potrivit unui sondaj efectuat recent de firma de consultanţă în domeniul imobiliar Knight Frank. Suma de 3.900 de miliarde de dolari care urmează să fie transferată de proprietari moştenitorilor este echivalentă cu 13% din activele totale ale celor mai bogaţi oameni din lume, în funcţie de averile nete, fiind suficientă pentru a cumpăra direct cele mai mari 10 companii din lume: Apple, Alphabet, compania mamă a Google, Microsoft, ExxonMobil, Berkshire Hathaway, Amazon, Facebook, Johnson & Johnson, General Electric şi China Mobile.

Până în 2020, raportul realizat de Wealth-X/NFP anticipează că averile ultra-bogaţilor vor creşte cu 54%, la 46.000 de miliarde de dolari. Aproximativ 64% din aceste averi sunt câştigate de proprietari, iar 19% dintre aceştia au moştenit averi pe care le-au mărit ulterior.

Bogaţii par să lase în urmă clasa de mijloc. Majoritatea americanilor din clasa de mijloc (81%) au obţinut venituri în stagnare sau în scădere, în perioada 2004-2014, potrivit celor mai recente date din Congresul SUA, analizate de compania de management McKinsey Global Institute. În plus, 61% din americanii din clasa de mijloc au afirmat că veniturile lor fie nu cresc, fie au rămas la nivelul anului trecut.

În ultimii 35 de ani a fost o perioadă de creştere extraordinară a averilor miliardarilor, potrivit studiului UBS/PwC „2015 Billionaire Report“ publicat luna trecută, cu circa 917 miliardari care şi-au construit singuri averile.

O evoluţie comparabilă a mai avut loc în „Epoca de Aur“ de la începutul secolului 20. Atunci, averile au fost create prin inovaţie industrială, în sectoare ca siderurgie, industria auto şi electricitate. În prezent, averile sunt construite în industria de consum, tehnologie şi inovaţii financiare în SUA şi Europa, precum şi în domeniul produselor de consum şi al infrastructurii pe pieţele emergente.

Dacă tendinţa se va menţine, nivelul mediu al averilor celor 400 de persoane ultra-bogate din topul Forbes va urca la 48 de miliarde de dolari până în 2043, de peste opt ori peste nivelul actual, potrivit unui raport publicat luna trecută de organizaţia non-profit Urban Institute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite