Se-ntâmplă şi la case mai mari: Compania feroviară de stat din Franţa are datorii uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile companiei SNCF Reseau au atins deja valoarea de 45 de miliarde de euro şi se estimează că vor ajunge la 50 miliarde euro până la sfârşitul acestui an, impunându-se luarea de urgenţă a unor măsuri prec um închiderea unor linii secundare neperformante şi reducerea numărului de angajaţi. Nemulţumite, sindicatele anunţă proteste.

Un raport întocmit de un fost şef al Air France-KLM cere un "tratament de şoc" pentru reucerea datoriilor uriaşe pe care le are compania feroviară SNCF către statul francez. Raportul, citat de hotnews.ro, spune că au fost neglijate liniile regionale şi o parte dintre ele trebuie închise. 

Potrivit raportului, datoriile companiei SNCF Reseau au atins deja valoarea de 45 de miliarde de euro şi se estimează că vor ajunge la 50 miliarde euro până la sfârşitul acestui an, motiv pentru care compania trebuie să facă economii, să închidă o serie de linii secundare neperformante, să reducă numărul de angajaţi şi să facă schimbări în statutul lucrătorilor feroviari. 

În raportul întocmit de Jean-Cyril Spinetta se arată că este o situaţie "unică în Europa" fiindcă 15% din finanţări sunt alocate pe rute unde sunt transportaţi doar 2% dintre călători. 

  

Se pregătesc pentru liberalizare

În plus, compania trebuie să fie pregătită pentru liberalizare, ceea ce înseamnă că cel târziu la final de 2020 vor putea intra pe liniile de mare distanţă companii private, iar în 2023 pe liniile regionale. Sosirea concurenţei pe liniile TGV ar duce la micşorarea preţurilor, SNCF fiind nevoită să-şi optimizeze costurile. 

  

Raportul mai spune şi că la SNCF costurile cresc "fără oprire" şi că modelul de finanţare este "în mod serios şi fundamental dezechilibrat". 

  

SNCF Reseau, compania de infrastructura, are datorii uriaşe de 45 miliarde euro şi acestea vor ajunge anul acesta la 50 miliarde euro, iar discuţia este cum să fie gestionate aceste datorii, astfel încât datoria publică să nu crească atât de mult încât să ajungă să afecteze deficitul bugetar al statului francez. 

  

Sindicatele deja au anunţat proteste, nemulţumite de reducerile de personal şi de schimbarea statutului ceferiştilor. 

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite