Rusia schimbă strategia: Gazprom Neft contestă în instanţă sancţiunile luate de Uniunea Europeană împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de ţiţei Gazprom Neft a atacat în justiţie sancţiunile decise de către Uniunea Europeană (UE), după ce blocul comunitar i-a blocat accesul la finanţare, scrie Reuters.

„Gazprom Neft confirmă informaţia că a constestat sancţiunile UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene“, a declarat un reprezentant al companiei, fără a da mai multe detalii.

UE a decis în luna septembrie includerea pe lista sancţiunilor a giganţilor energetici Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft – operatorul sistemului de oleoducte din Rusia. De asemenea, a fost blocat transferul de tehnologie în domeniul petrolier către Rusia, însă în cel gazier nu. 

UE şi SUA au luat aceste măsuri în urma anexării Crimeei şi a sprijinului cu arme şi trupe dat de Rusia pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Moscova neagă acuzaţiile. 

Gazprom Neft este un gigant rus de stat din domeniul ţiţeiului. Compania provine din Sibneft, fosta societate petrolieră a oligarhului Roman Abramovici. Aceasta a fost cumpărată de către Gazprom în anul 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari. Dar Abramovici avea doar o cotă de 80% din companie, restul de 20% fiind deţinuţi de către Yukos, un gigant petrolier care a fost deţinut de către Mihail Hodorkovski. Yukos a fost demantelat de către autorităţile ruse, iar Hodorkovski a făcut aproape zece ani de închisoare, până anul trecut,când a fost eliberat.

Cei 20% din acţiunile Sibneft au fost preluate de către grupul italian Eni la o licitaţie internaţională, fiind revânduţi în 2009 către Gazprom pentru 4,2 miliarde de dolari.

Gazprom Neft este prezentă în România, prin compania sârbă NIS Petrol, la care a preluat pachetul majoritar în anul 2008. Autorităţile sârbe au anunţat recent că investighează privatizarea NIS. Gazprom Neft a avut anul trecut un profit net de 5 miliarde de dolari, la venituri de 42,4 miliarde de dolari. Statul deţine 96% din acţiunile companiei.

Gazprom Neft este condusă de către Alexander Dyukov, iar compania este independentă operaţional de grupul Gazprom, care are propriile zăcăminte de petrol şi rafinării.

Rosneft se bazează pe precedentul Iran

În urmă cu mai bine de o săptămână gigantul de stat Rosneft a contestat, la rândul său, sancţiunile impuse de europeni, acelaşi lucru realizându-l şi oligarhul rus Arkadi Rotenberg.

Rosneft ar fi angajat şi firma Zaiwalla & Co, cu sediul în Londra, specializată în consultanţă oferită statelor aflate sub sancţiuni, scrie şi Wall Street Journal. Aceasta a reprezentat cu succes în instanţă Mellat, una dintre cele mai mari bănci iraniene, în contextul sancţiunilor impuse în anii trecuţi împotriva Iranului, din cauza dosarului său nuclear. Mellat a câştigat două cazuri, atât la Curtea Supremă a Marii Britanii, cât şi la Curtea Europeană din Luxemburg, judecătorii ambelor instanţe considerând că nu există suficiente dovezi pentru a face o legătură între Mellat şi programul nuclear iranian. 

Anterior, Rosneft a cerut guvernului un ajutor de 49 de miliarde de dolari, având blocat accesul la finanţare în SUA şi UE.

Gazprom Neft nu a solicitat ajutor, dar a anunţat că dacă vor fi disponibile fonduri pentru industria petrolieră afectată de sancţiuni, atunci va aplica la rândul său, potrivit Itar-Tass.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite