Royal Bank of Scotland se pregăteşte de o „restructurare-monstru“: 30.000 de angajaţi ar fi vizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Royal Bank of Scotland pregăteşte un program amplu de restructurare prin care vizează să-şi restrângă semnificativ operaţiunile şi să-şi focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populaţiei şi companiilor din Marea Britanie, luând în calcul cel puţin 30.000 de concedieri în următorii 5 ani, potrivit Financial Times.

RBS este controlată de guvernul britanic printr-o participaţie de 81% din acţiuni.

Se estimează că restructurarea şi celelalte măsuri pregătite de către Ross McEwan, directorul general al băncii, ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajaţi ai grupului.

Astfel, RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clienţii retail, firmele mici şi companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate băncii.

Grupul se va retrage din SUA

RBS va retrage banca de investiţii a grupului de pe pieţele din Statele Unite şi Asia, iar cei 11.000 de angajaţi ai diviziei trebuie să se pregătească pentru concedieri masive.

Grupul britanic va vinde de asemenea Citizens, banca comercială pe care o deţine în SUA, cu 18.500 de angajaţi.

Autorităţile britanice fac presiuni la RBS pentru a determina banca să-şi consolideze situaţia financiară, după ce rata capitalului de rang întâi, un indicator cheie al solvabilităţii, a scăzut la 8,1-8,4% la finele anului trecut, nivel criticat de agenţiile de rating.

Noi pierderi

Banca a avertizat că va raporta pierderi semnificative pentru anul trecut, după ce a înregistrat în ultimele trei luni ale anului provizioane de 4,5 miliarde de lire sterline pentru acoperirea riscului din portofoliul de active, la care se adaugă un provizion special de 3 miliarde lire pentru cheltuieli legate de diferitele litigii şi investigaţii în care este implicat grupul în Marea Britanie şi SUA.

Analiştii anticipează că RBS va înregistra pentru 2013 o pierdere înainte de taxe de până la 8 miliarde lire sterline.

Mai puteţi citi:

RBS va fi amendată cu peste 800 de milioane de dolari pentru rolul în manipularea dobânzilor la credite

Grupul bancar Royal Bank of Scotland, prezent şi în România, va primi o amendă de până la 804 milioane de dolari săptămâna viitoare pentru a încheia un proces privind manipularea indicelui LIBOR, pe baza căruia se calculează dobânzile pentru credite.

Comisia Europeană acuză crema băncilor de investiţii de cartelizare în privinţa derivativelor

Comisia Europeană acuză marile bănci de investiţii ale lumii de cartelizare pentru a bloca tentativele burselor de a transparentiza preţul unor produse financiare numite derivative, scrie AP.

Patru bănci britanice refuză să dezvăluie amenzile primite în scandalul manipulării Libor

Cele mai mari bănci ale Marii Britanii îşi vor dezvălui profiturile crecânde, pe parcursul următoarelor două săptămâni, chiar dacă reputaţia acestei industrii este în cădere liberă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite