Războiul conductelor: Gazprom anunţă o nouă rută de aprovizionare cu gaze naturale prin Marea Neagră după ce Turkish Stream şi South Stream au căzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom încearcă încă o dată să realizeze o conductă spre Balcani, după ce precedentele planuri au fost date peste cap
Gazprom încearcă încă o dată să realizeze o conductă spre Balcani, după ce precedentele planuri au fost date peste cap

Gigantul rus Gazprom a anunţat o nouă rută de transport a gazelor prin Marea Neagră, conglomeratul anunţând că a semnat un memorandum de înţelegere cu grupul italian Edison SpA şi cu compania greacă DEPA.

Gazprom precizează, într-un comunicat de presă că, în conformitate cu memorandumul semnat la Roma, părţile sunt interesate de o rută care să permită livrarea de gaze naturale ruseşti printr-o conductă ce va traversa Marea Neagră şi, apoi, „via terţe ţări“ până în Grecia, ulterior fiind transportat „din Grecia până în Italia“.

Părţile semnatare intenţionează să profite de lucrările deja realizate de Edison SpA şi DEPA în cadrul proiectului ITGI Poseidon (Turkey-Greece-Italy interconnector), conform Agerpres.ro.

„Dezvoltarea capacităţilor intra-europene de transport de gaze este o componentă importantă a îmbunătăţirii siguranţei livrărilor de gaze naturale, inclusiv a celor din Rusia, către consumatorii din întreaga Europă“, a declarat Alexei Miller, directorul general de la Gazprom.

Noul memorandum vine după ce Rusia a abandonat în decembrie 2014 proiectul South Stream, realizat împreună cu un alt grup italian, Eni. Ulterior, Rusia a anunţat proiectul Turkish Stream, care trebuia să ducă gazele ruseşti până în Turcia, iar de aici până la un hub situat la graniţa cu Grecia, de unde clienţii europeni trebuiau să îşi achiziţioneze gazul necesar. Numai că Turkish Stream este suspendat, ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Turcia. Mai întâi, grupul turc BOTAS a dat în judecată Gazprom, cerând preţuri mai mici la gaze. Ulterior, în toamna anului trecut, armata turcă a doborât un avion rus care îi întrase în spaţiul aerian dispre Siria.

Ca urmare, Rusia a impus sancţiuni Turciei şi a îngheţat lucrările la Turkish Stream. Mai mult, Moscova sprijină kurzii din Siria care luptă împotriva Statului Islamic, pe când Turcia îi bombardează şi îi acuză de cooperare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, responsabil de mai multe atentate de pe teritoriul Turciei.

Din această cauză, Rusia s-a reorientat din nou: Bulgaria anunţa în urmă cu câteva săptămâni că Rusia este din nou interesată de South Stream. Ministrul economiei de la Sofia, Bozhidar Lukarski, anunţa în ianuarie că South Stream este un proiect „îngheţat“, nu „terminat“ şi că lucrările ar putea începe oricând, deoarece partea bulgară nu a primit niciun document oficial cum că partea renunţă la proiect, potrivit Itar-Tass.

Concomitent, premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat apropiaţilor că „Moscova se întoarce la South Stream“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite