Raport: Sectorul utilităţilor şi facilităţile industriale devin tot mai vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice. „Fabricile inteligente“ pot fi oprite de hackeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul utilităţilor şi cel unităţile industriale sunt „foarte vulnerabile“ în faţa atacurilor cibernetice, pe măsură ce automatizarea, digitalizarea şi robotizarea îşi fac loc şi, pe lângă pagubele fizice acestea pot cauza şi întreruperea afacerilor, potrivit unui raport realizat de către asigurătorul german Allianz. Acesta mai arată că activele necorporale devin mai importante şi necesită noi strategii de management al riscului.

Raportul Global Risk Dialogue menţionează faptul că trei companii de utilităţi din Ucraina au fost atacate de către hackeri, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu Autoritatea Naţională pentru Electricitate din Israel, dar şi în cazul unei centrale nucleare din Germania.

„Pe măsură ce companiile energetice, de transport sau telecomunicaţii, dar şi sectorul manufacturier, se bizuie tot mai mult pe automatizare, tehnologii robotice şi reţele digitale pentru dispozitivele conectate, acestea sunt din ce în ce mai vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice. În loc să fure date secrete, atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice şi a producătorilor sunt mult mai probabil să ţintească sistemele industriale de control pentru a manipula sau sista operaţiunile“, se arată în comunicat.

Spre exemplu, anul trecut au avut loc 295 de atacuri împotriva sistemelor industriale de control în SUA, în creştere cu 20% faţă de 2014. Un astfel de atac asupra unui sistem industrial poate duce la daune fizice, precum incendii sau explozii, dar şi la oprirea activităţii respective.

„Fabricile inteligente 4.0“

Mai exact, un hacker sau un grup de indivizi pot opri roboţii care asamblează autoturisme pe linia de fabricaţie. Potrivit experţilor Allianz, atunci când un astfel de robot este atacat sau indisponibilizat, producţia poate fi oprită pentru câteva ore sau chiar zile.

Recent, grupul taiwanez Foxconn a anunţat că va înlocui 60.000 de angajaţi cu roboţi. De asemenea, japonezii de la Toyota sunt vestiţi pentru roboţii industriali care asamblează autoturisme.

De asemenea, dacă un algoritm sau un sistem IT sunt atacate atunci lanţurile de furnizare globale pot fi afectate, iar pierderile s-ar putea întinde la regiuni sau industrii întregi. Spre exemplu, ar putea fi formulate pretenţii împotriva producătorilor de softuri de mentenanţă în cazul în care instalaţiile ar fi afectate. Potrivit Allianz, companiile trebuie să aibe standarde IT înalte pentru reţele, softuri sau dispozitivele mobile folosite, trebuie să facă traininguri pentru angajaţi şi să aibă asigurări IT care să acopere riscurile.

Activele necorporale o să ajungă mai importante

Pe viitor, digitalizarea va duce la o trecere de la active fizice la active necorporale, precum reputaţia brandului, proprietatea intelectuală, tehnologiile deţinute sau lanţurile de reţele de aprovizionare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite