Polonezii distrug Pilonul II pentru a doua oară, după ce au tăiat contribuţiile, model preluat şi de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile private obligatorii din Polonia vor suferi o nouă lovitură. Premierul a anunţat o nouă reformă care ar permite, opţional, transferul contribuţiilor din Pilonul II în conturi de pensii private, însă operaţiunea nu se va face gratis, ci pe banii contribuabililor.

La aproape cinci ani de când au confiscat obligaţiunile deţinute de fondurile de pensii private pentru a-şi reduce datoria publică, guvernanţii polonezi propun o nouă reformă, menită să diminueze deficitul bugetar, care va fi aplicată celor care au ales să contribuie voluntar la fondurile de pensii private.

Polonia intenţionează să-şi revizuiască sistemul de pensii într-un mod care „să pună capăt nesiguranţei privind viitorul activelor gestionate de fondurile de pensii private şi, în acelaşi timp, să ajute guvernul să evite creşterea deficitului bugetar”.

Ca atare, premierul Mateusz Morawiecki , a anunţat că Guvernul propune transferul activelor în valoare de 162 miliarde de zloţi (43 miliarde dolari) de la fondurile de pensii administrate privat, în conturi de pensie individuale. În acest proces, Fondul de asigurări sociale de stat va taxa cu 15% transferul, o singură dată.

„Vrem să ajustăm sistemul de pensii şi, în final, să privatizăm activele fondurilor. Reconstruim sistemul pentru pensionari şi pentru economie ca întreg”, a spus Morawiecki.

Potrivit acestuia, patricipanţii la fondurile deschise de pensii (OFE) vor avea libertatea de a alege între conturile individuale de pensionare şi transferul banilor către instituţia de asigurări sociale (ZUS), echivalent al pensiilor publice din România. 

Primul-ministru a informat de asemenea că restructurarea sistemului de pensii se va baza pe trei piloni, şi anume pensiile de stat, planurile de capital pentru angajaţi şi conturile individuale de pensionare. El a explicat că pensiile private, care totalizează aproape 162 de miliarde de zloţi, vor putea fi transferate în conturile de pensionare a aproape 16 milioane de polonezi.

Întreaga prezentare poate fi văzută AICI.

Această schimbare va ajuta bugetul de stat. Va reduce riscul ca deficitul să depăşească 3% din PIB, potrivit analiştilor Erste Group Bank şi Bank Millennium, arată Bloomberg.

Transferul se va realiza, cel mai probabil, la începutul anului 2020. Schimbarea face parte din planul privind noul program de pensii oferit voluntar de angajator, inspirat după modelul american 401(k), programat a intra în vigoare la finalul acestui an.

La început, contribuţiile au fost diminuate

Totul a început în 2010 când Guvernul polonez a decis să taie contribuţiile de la 7,3%, la 2,3%.

În 2014, însă, a început aplicarea unei reforme a sistemului de pensii ce a transformat Pilonul II. Practic, Guvernul a confiscat obligaţiunile deţinute de fonduri pentru a-şi reduce datoria publică. Vorbim de 36 miliarde euro. Datoria publică a scăzut de la 57% din PIB la puţin sub 50%. De asemenea, populaţia nu a mai fost obligată să cotizeze la sistemul de pensii private. 

Contribuţiile au scăzut considerabil după ce a devenit voluntar, numărul contributorilor fiind diminuat la 2,5 milioane de membri au rămas din cei peste 16 milioane.

În toamnă voiau să reconstruiască Pilonul II

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul de la Varşovia venise cu un plan prin care să reconstruiască cel de-al doilea pilon de pensii, recunoscând indirect faptul că a fost o greşeală ce au făcut, în contextul în care piaţa de capital a avut de suferit. Modul de construcţie este, însă, diferit.

Se înfiinţează un fel de plan pentru înscrierea automată la pensie, iar din 2019 companiile trebuie să contribuie obligatoriu la noua schemă cu cel puţin 1,5% din salariul individual brut, iar angajaţii cu 2%. De asemenea, există opţiunea ca salariaţii să crească voluntar cotizaţia cu 2%, iar angajatorii cu 2,5%.

Este doar un plan pe care Guvernul doreşte să îl aplice, având în vedere că se apropie alegerile. Companiile care au mai mult de 250 de angajaţi vor aplica noua legislaţie din 2019, iar cei cu 50-250 angajaţi din iulie 2019, între 20-50 angajaţi din ianuarie 2020 şi cei sub 20 de angajaţi, din iulie 2020, dacă în final va intra în vigoare noua schemă.

Atunci, nu se preciza ce se va întâmpla cu activele rămase în actualul Pilon II, presa locală vehiculând ideea închiderii acestuia şi transformarea în societăţi de fonduri de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite