Nicolae Ureche, ambasadorul României în Kazahstan: "Românii din Kazahstan au fost majoritatea asimilaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 90% din urmaşii românilor deportaţi în Kazahstan au fost asimilaţi şi cu greu mai înţeleg româna, a declarat Nicolae Ureche, ambasadorul României în Kazahstan. Oficialul „urechează“ oamenii de afaceri români, pe care îi critică pentru că ar dori ca Ambasada să le găsească de-a gata contracte şi ei doar să le semneze. El sfătuieşte companiile din România să participe la licitaţiile pentru Expo 2017 sau pentru infrastructură.

Reporter: Câţi români mai avem în Kazahstan?

Nicolae Ureche: Au existat aproximativ 35.000 de români, apoi la ultimul recensământ doar 5.000 s-au mai declarat români. Majoritatea sunt situaţi în regiunea Karaganda - o zonă minieră. Circa 90% sunt asimilaţi, au legături rare cu România, abia înţeleg româna. Toţi sunt deportaţi sau descendenţi ai celor deportaţi. Mai întâi au ajuns aici în 1940, după anexarea Basarabiei de către URSS, apoi după 1944. 

Care sunt relaţiile economice dintre România şi Kazahstan?

Schimburile comerciale între România şi Kazahstan au crescut de la 200 de milioane de dolari la 3 miliarde de dolari, datorită Rompetrol. 99% este export kazah de ţiţei. Este un mare dezechilibru. Psihologic, parcă oamenii noştri de afaceri nu prea vor să facă afaceri... 

Aţi spus că oamenii de afaceri români se comportă de parcă nu vor să facă afaceri. La ce v-aţi referit?

La Bucureşti vor să le fac eu contractul şi ei doar să le semneze. Trebuie să vină fiecare să se lupte, să găsească parteneri. Nu se pot face afaceri prin email.

Cum se pot impulsiona afacerile româno-kazahe?

Aici este o economie etatistă, statul este 80% din economie. În 2017 se va ţine expoziţia mondială la Astana, sunt peste 100 de hectare de construcţii. Se va face o cale ferată de 27 de kilometri de la aeroport, un dom uriaş, plus pavilioane, parcare de 20.000 de maşini. Putem veni şi noi (companiile din România – n.r.), de exemplu, să construim parcarea sau iluminarea, ceva de 100 de milioane de dolari. În momentul în care se deschid licitaţiile, companiile româneşti ar trebui să participe. Şi un al doilea lucru: banul. Să vină cu oameni, cu utilaje. 

Vin turişti români în Kazahstan?

Am văzut vreo 10, nu vin decât foarte puţini. Mai este un târg de modă, unde vin firmele. Sunt şi doi români la Universitatea Nazarbaiev. La Aktau, Universitatea Maritimă din Constanţa are deschisă o filială, Ioan Andone este antrenor la FC Astana... 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite