Lovitură pentru Putin: fondul suveran al Norvegiei îşi revizuieşte investiţii de 8 miliarde de dolari în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din întreaga lume, cu active de 890 de miliarde de dolari, îşi revizuieşte investiţiile de 8 miliarde de dolari, pe măsură ce Uniunea Europeană ia în considerare înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Guvernul norvegian a anunţat că este gata să îşi ajusteze deţinerile fondului său pentru a reflecta schimbarea climatului geopolitic, scrie Bloomberg. Comisia Europeană va prezenta propunerile sale „ţintite“ mâine. Norvegia nu este stat membru al Uniunii Europene, dar susţine o nouă rundă de sancţiuni.

„Dacă investiţiile fondului vor fi afectate de sancţiunile economice împotriva Rusiei, pe care Norvegia le susţine, atunci vom face ajustările necesare pentru a ne acomoda la noua situaţie“, a anunţat Runar Malkenes, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe norvegian.

Fondul suveran al Norvegiei avea la finele anului trecut investiţii de circa 8 miliarde de dolari în Rusia, din care 3,6 miliarde de dolari în acţiuni şi 4 miliarde de dolari în titluri de stat şi obligaţiuni emise de companii ruse.

„Este important ca măsurile restrictive pe care le susţinem să aibă cea mai extinsă bază posibilă“, a declarat Frode Andersen, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian.

SUA cere sancţiuni cât mai puternice şi, anterior, a impus sancţiuni împotriva unor companii ruse, cele mai importante fiind producătorul de petrol de stat Rosneft, producătorul de gaze Novatek - deţinut în parte de către oligarhul Ghenadi Timcenko, traderul de ţiţei Gunvor – la care se bănuieşte că preşedintele rus Vladimir Putin deţine o parte din acţiuni şi Gazprombank, braţul financiar al gigantului Gazprom. Alte companii asupra cărora s-au impus sancţiuni sunt deţinute de către oligarhul Arkady Rotenberg.

Fondul suveran norvegian deţinea 0,6% din acţiunile Rosneft la finele anului trecut.

Bursa de la Moscova a scăzut în acest an cu 6,5%, iar rubla s-a depreciat faţă de dolar cu 5,6% în aceeaşi perioadă.

Zborul MH17 s-a prăbuşit în estul Ucrainei săptămâna trecută, în zona ocupată de separatiştii proruşi, toate cele 298 de persoane aflate la bord murind. SUA acuză Rusia că a livrat rebelilor sistemul de rachete BUK, care a doborât aeronava.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite