Cine este Lev Leviev, miliardarul „uşurat” de bijuterii în valoare de 103 milioane de euro în „jaful secolului” de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Lev Leviev nu a fost ocolit de controverse. Şi nici de hoţi  FOTO: Reuters
Miliardarul Lev Leviev nu a fost ocolit de controverse. Şi nici de hoţi  FOTO: Reuters

Omul de afaceri Lev Leviev, rămas fără bijuteriile în valoare de 103 milioane de euro subtilizate de la Cannes, este un investitor activ în România. Cu o avere estimată de revista americană Forbes la 1,5 miliarde de dolari, Lev Leviev s-a făcut remarcat în afacerile cu diamante.

El a reuşit să ajungă la acorduri pentru pietre preţioase cu guvernele Rusiei şi Angolei, ceea ce i-a permis să concureze cu succes De Beers, cea mai puternică societate care activează în domeniu şi care deţine de la mine de diamante, până la familii de companii care se ocupă de prelucrare industrială sau comercializare.

Născut la Taşkent, Uzbekistan, magnatul în vârstă de 56 de ani, a emigrat în Israel în 1971, pe când avea doar 15 ani. Omul de afaceri a făcut avere din vânzarea de diamante, după care s-a lansat în afaceri imobiliare, în televiziune şi în comercializarea de carburanţi. 

Proces de un miliard de dolari

În 2012, el a fost dat în judecată de fostul său partener Arkady Gaydamak, care îl acuza că îi datorează un miliard de dolari în comisioane şi dividende neplătite, legate de minele de diamante din Angola. De asemenea, Gaydamak a făcut o plângere către poliţia israeliană. Leviev a câştigat procesul derulat la Londra, astfel că Gaydamak a fost obligat să plătească cheltuieli de judecată. 

Deţine vechea clădire a New York Times

Levien este acum este preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia. Magnatul a dorit să se lanseze în afaceri cu închisori private, încercând să deschidă prima concesiune în Israel. Cu toate acestea, curtea constituţională a statului evreu a declarat neconstituţională prevederea. Leviev mai este implicat şi în construcţia de aşezări evreieşti în Cisiordania. De asemenea, în SUA deţine clădirea veche a New York Times.

Controverse cu drepturile omului

Companiile sale nu au fost niciodată departe de controverse, scrie The Independent. Companiile private de securitate care deservesc operaţiunile sale miniere din Angola şi Namibia au fost acuzate de încălcarea drepturilor omului de o serie de organizaţii non-profit, precum tortură, abuzuri sexuale sau chiar asasinate. La fel şi implicarea sa în colonii evreieşti. 

Acuzat că a fost implicat în vânzarea rezervelor ruse de diamante

În anii ’90 a fost acuzat că a ajutat la vânzarea rezervelor de diamante ale Rusiei, însă omul de afaceri neagă implicarea. Mai este cunoscut şi ca filantrop, donând sume importante comunităţilor evreieşti.

Proprietar al mall-ului AFI Palace Cotroceni

În România, el deţine complexul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, ca parte a AFI Europe. La rândul său, aceasta face parte din grupul Africa Israel, controlat de miliardarul Lev Leviev. Portofoliul AFI Europe a fost evaluat la sfârşitul lunii septembrie la 1,1 miliarde de euro, din care aproape jumătate, respectiv 530 milioane de euro, valorează activele deţinute în România.

În afară de centrul comercial AFI Palace Cotroceni, compania mai deţine o serie de terenuri în Capitală, Ploieşti şi Arad. În prezent, dezvoltatorul construieşte o zonă de birouri lângă centrul AFI Palace Cotroceni şi a mai anunţat începerea unui centru comercial în zona Chitila, unde are un teren de 155.000 de metri pătraţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite