JPMorgan scapă aproape basma curată după scandalul „Balenei de la Londra”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul bancar american JPMorgan suportă doar o uşoară admonestare în public din partea REzervei Federale.  FOTO Reuters
Grupul bancar american JPMorgan suportă doar o uşoară admonestare în public din partea REzervei Federale.  FOTO Reuters

Consiliul guvernator al Rezervei Federale, banca centrală a SUA, a emis luni două ordine împotriva grupului bancar american JPMorgan Chase & Co, inclusiv unul cu privire la scandalul „Balenei de la Londra”, în urma căruia au fost înregistrate pierderi de peste şase miliarde de dolari din cauza pariurilor speculative neprofitabile cu derivate financiare. Măsurile nu sunt însă atât de drastice pe cât se aşteptau bancherii şi analiştii.

Consiliul întrunit al guvernatorilor Rezervei Federale a emis luni două ordine de încetare a anumitor operaţiuni împotriva JPMorgan Chase, cu sediul în New York, şi a dispus totodată modificări structurale în cadrul băncii, însă sancţiunile nu sunt pe cât de ferme se aşteptau bancherii.

Primul ordin impune grupului bancar să ia măsuri de corecţie pentru a continua îmbunătăţirea programului de gestionare a riscului şi a departamentelor Financiar şi Audit Intern, în special în ceea ce priveşte divizia execuitivă de investiţii.

Ordinul emis de consiliul Rezervei Federale vine ca urmare a dezvăluirii unor pierderi semnificative înregistrate de sucursala de la Londra a JPMorgan în cadrul unui important portofoliu de credite administrat de braţul de investiţii al grupului.

Banca a înregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari ca urmare a tranzacţiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat vinovatul principal pentru incident, a fost supranumit de traderii concurenţi "Balena de la Londra" datorită faptului că acumulase poziţii uriaşe pe piaţă  într-un timp scurt, ceea ce îi permitea să influenţeze şi să controleze evoluţia respectivelor pieţe.

Cel de-al doilea ordin impune instituţiei financiare să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi programul de supunere în ceea ce priveşte legislaţia de confidenţialitate bancară şi alte metode împotriva spălării de bani ale diferitelor filiale ale JPMorgan.

Niciuna dintre acţiunile demarate nu par a avea urmări foarte dure, mai ales că nu au fost impuse amenzi. În funcţie de standardul pe care îl foloseşte Rezerva Federală pentru a actualiza reformele impuse, întregul episod ar putea fi nimic mai mult decât o uşoară admonestaţie în public.

Cea mai dură dintre măsuri este probabil aceea conform căreia boardul grupului bancar ar trebui să acorde mai multă atenţie la sistemul de management al riscului. În termen de 60 de zile, conducerea JPMorgan trebuie să înainteze un plan pentru a îmbunătăţi programul de supraveghere a riscului, a funcţiilor de finanţe şi de audit intern. De asemenea, ordinul solicită schimbări ale modalităţilor de remunerare a managerilor de rang înalt şi modificări în felul în care este condus departamentul de investiţii.

Una dintre cerinţele foarte precise presupune „măsuri de asigurare a eficienţei elementelor fundamentale ale programului de management al riscului şi implementarea acestora în întreaga firmă, mai ales în ceea ce priveşte activităţile de tranzacţionare”.

De asemenea, la începutul acestui an, JPMorgan a consimţit să plătească o amendă de două miliarde de dolari pentru a încheia mai multe anchete derulate în SUA privind abuzuri pe piaţa creditelor ipotecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite