INFOGRAFIE Creditul bancar şi creditul furnizor, sursele preferate de antreprenori pentru a-şi fianţa afacerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 10 antreprenori, şase consideră că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit în ultimul an şi patru intenţionează să acceseze credite bancare în următoarele 12 luni, conform Barometrului antreprenoriatului românesc, realizat de EY România în colaborare cu Raiffeisen Bank.

Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit în anul 2015 s-a dublat faţă de anul 2014.

Dacă în 2014 el se situa la 16% şi în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendinţă indică o îmbunătăţire treptată în ultimii ani a finanţărilor afacerilor.

De unde se finanţează patronii

Cei mai mulţi antreprenori spun că în următoarele 12 luni se vor orienta către creditele bancare pentru a-şi finanţă creşterea  afacerilor (40% dintre respondenţi).

La mare distanţă urmează surse de finanţare precum creditul furnizor (21%) şi fondurile europene (17%).

Ajutoarele de stat şi fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori şi sistemele alternative de tranzacţionare se situează la 1% dintre răspunsuri.

„România se găseşte într-o fereastră de oportunitate nemaivăzută în ultimii 20 de ani. Avem dobânzile la minime istorice, preţurile materiilor prime sunt foarte jos, cererea e în creştere - deci este momentul ca antreprenorii să fie curajoşi şi să investească.
Cred că o provocare pentru întreprinzători este încrederea în viitor şi vedem o îmbunătăţire a acestui sentiment în ultima perioadă“, a spus Cristian Sporiş, vicepreşedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

Afaceri în jurul pragului de 10 milioane de euro

Studiul analizează răspunsurile a 350 de oameni de afaceri. 45% dintre respondenţi conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, în timp ce alţi 45% dintre respondenţi se regăsesc în intervalul 1-10 milioane de euro. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro.

Barometrul are la bază un chestionar la care antreprenorii au răspuns în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016. Studiul integral va fi lansat în următoarele luni.

Barometrul antreprenoriatului românesc măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015.

Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 8.200 de companii mari si medii.

accesul la finantare
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite