Antreprenorul experimentat munceşte 10 ore pe zi, este optimist, gata să-şi asume riscuri pentru afacerea lui - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015

Conform ediţiei a patra a „Barometrului antreprenoriatului românesc“, lansat de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank România, 66% dintre antreprenorii chestionaţi consideră în 2016 că ţara noastră va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puţin de 10 ani, faţă de 55% din respondenţii ediţiei 2015.

De asemenea, procentul celor mai pesimişti dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, după o scădere de 14 puncte procentuale.

Aceştia se aşteaptă ca România să ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor în mai mult de 30 ani.

Munceşte 10 ore pe zi

„Dacă am creiona profilul antreprenorului român matur, aşa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului românesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, munceşte în medie 10 ore pe zi şi participă cel puţin o dată pe săptămână la un eveniment de networking“, explică Alexandru Lupea, Partner al EY România şi director Strategic Growth Markets în cadrul companiei.

Cei mai mulţi antreprenori cu experienţă dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România şi la fel de mult ca antreprenorii români aflaţi la început de drum.

Deşi cei mai mulţi dedică 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depăşesc limita celor zece ore, unii dintre aceştia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.

Accesul la finanţare s-a îmbunătăţit

Evoluţii pozitive a înregistrat şi accesul la finanţare. Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit în anul 2015 s-a dublat faţă de anul 2014, după o dublare şi în 2014 faţă de 2013.

Dacă în 2014 el se situa la 16% şi în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendinţă indică o îmbunătăţire treptată în ultimii ani a finanţării afacerilor.

Vrea credite bancare

În următoarele 12 luni, cei mai mulţi antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-şi finanţa creşterea (40% dintre respondenţi).

La mare distanţă urmează surse de finanţare precum creditul furnizor (21%) şi fondurile de euroopene (17%).

Ajutoarele de stat şi fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori şi sistemele alternative de tranzacţionare se situează la 1% dintre răspunsuri.

Cea mai deranjantă este lipsa unui cadru fiscal şi legislativ clar

70% dintre respondenţi indică lipsa unui cadru fiscal şi legislativ clar, corelat şi stabil, dublat de birocraţie şi atitudinea neconstructivă a reprezentanţilor instituţiilor statului faţă de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea şi dezvoltarea unei afaceri în România.

Cu toate că mediul de reglementare şi fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori şi în 2016, ediţia din acest an a Barometrului marchează o premieră importantă. Pentru prima dată în ultimii patru ani, antreprenorii percep o tendinţă majoritar pozitivă în privinţa evoluţiei mediului de reglementare şi fiscalizare.

Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenţi vedeau o tendinţă pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenţi percep o îmbunătăţire a mediului fiscal şi de reglementare.

Reducerea TVA, cea mai bună măsură fiscală

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca şi reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an.

La distanţă apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende, de la 16% la 5% (27% dintre respondenţi) şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

Cu totul altfel stau lucrurile în domeniul măsurilor care fac viaţa mai uşoară antreprenorilor din punctul de vedere al birocraţiei şi al efortului de conformare cu legislatia în vigoare.

Cei mai mulţi antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori.

Doar 6% dintre respondenţi au indicat o oarecare îmbunătăţire a sistemului public administrativ şi măsuri de debirocratizare.

Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajaţi şi angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării şi impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilităţii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislaţiei (20%) şi reducerea fiscalizării veniturilor şi profiturilor companiilor (15%).

O competiţie cu 500 de antreprenori

„Barometrul antreprenoriatului românesc“ este singura competiţie pentru antreprenori care se organizează la nivel global, peste 5.000 de antreprenori din întreaga lume fiind nominalizaţi în fiecare an.

Studiul a analizat răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenţi conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, în timp ce alţi 45% dintre respondenţi se regăsesc în intervalul 1-10 milioane de euro. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro.

Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.

image
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite