Creştere sustenabilă, locuri de muncă şi securitate. Parlamentul European a adoptat priorităţile bugetului Uniunii Europene pe 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

Parlamentul European a votat miercuri, la Strasbourg, raportul întocmit de europarlamentarul Siegfried Mureşan privind bugetul Uniunii Europene în anul 2018, subliniind că priorităţile-cheie trebuie să rămână creşterea şi locurile de muncă, în principal pentru tineri, alături de abordarea problemelor privind migraţia şi schimbările climatice.

Comisia Europeană, reprezentantă la dezbateri de comisarul pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a anunţat că priorităţile enunţate de Raportul Mureşan sunt convergente cu cele ale sale.

Raportul, privind instrucţiunile necesare în pregătirea bugetului european în 2018, a fost votat favorabil de 445 de europarlamentari, în timp ce 134 au votat împotrivă, iar 101 s-au abţinut.

Raportul Mureşan a fost dezbătut marţi seara, în Parlamentul European, fiind susţinut de aproape toate grupurile parlamentare, care au lăudat eforturile europarlamentarul român. Excepţie au făcut grupul naţionalist ENF (Europa Naţiunilor şi a Libertăţii), ai cărui reprezentanţi au criticat faptul că nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii, precum şi grupul Verzilor, potrivit News.ro.

Bugetul „trebuie să fie echipat cu instrumentele care să îi permită să răspundă la multiple crize în mod simultan” şi trebuie de asemenea să se adreseze siguranţei cetăţenilor Uniunii Europene şi îngrijorărilor privind securitatea, potrivit europarlamentarilor.

Siegfried Mureşan este negociatorul şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii în 2018. Ca raportor, el a întocmit un document care conţine liniile directoare în plan politic asupra bugetului şi priorităţile Parlamentului European în această direcţie. El a afirmat că aceste priorităţi vor fi locurile de muncă şi securitatea.

„Aş vrea să propun două priorităţi politice: una ar fi creşterea şi locurile de muncă, iar cea de-a doua ar fi securitatea. În ceea ce priveşte creşterea şi locurile de muncă, propun să investim mai mult în infrastructură, inovare şi cercetare, să susţinem mai multe întreprinderi mici şi mijlocii şi să investim mai mult în antreprenori, în mod special în cei înalt inovativi”, a declarat Mureşan.

„În ceea ce priveşte securitatea internă, propun să întărim agenţiile Uniunii care deţin responsabilităţi în ariile justiţie şi afaceri interne: Frontex, EASO, Europol şi Eurojust. În ceea ce priveşte dimensiunea externă, aş vrea ca noi să rămânem uniţi cu ţările est-europene ale Uniunii şi cu acele ţări care s-au îmbarcat într-o călătorie pro-europeană. Trebuie, de asemenea, să fim alături de ţările din sudului Uniunii, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Acestea sunt ţările de origine sau de tranzit ale refugiaţilor şi pentru Uniune este mult mai ieftin, este mult mai uşor din punct de vedere politic şi este şi mai sigur să susţină refugiaţii în ţările lor de origine”, a mai precizat Mureşan.

Comisia Europeană este aşteptată să prezintă propunerile sale pentru draftul de buget pe 2018 în luna mai. Bugetul pe anul viitor trebuie să fie pus de comun acord între Consiliu şi Parlament până la finalul acestui an.

Instrucţiunile privind bugetul sunt primul document pe care Parlamentul îl creează în procedura pentru elaborarea bugetului annual. Acestea conturează linia de urmat pe care Parlamentul o aşteaptă de la Comisie, când aceasta va elabora propunerile sale de buget.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite