Crah bursier în China, după declin cu 8,5%, cel mai mare din 2007 încoace. Celelalte burse asiatice scad puternic. Asemănări cu criza din 1998

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderile puternice de pe bursele din China vin după ce autorităţile de la Beijing au luat prin surprindere piaţa prin devaluarea yuanului, semnal că situaţia economică nu este aşa roz
Scăderile puternice de pe bursele din China vin după ce autorităţile de la Beijing au luat prin surprindere piaţa prin devaluarea yuanului, semnal că situaţia economică nu este aşa roz

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,5%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, scriee MarketWatch.

Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

La originea declinului se află îngrijorarea că avansul economiei chineze ar putea încetini semnificativ.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. 

Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Pe piaţa valutară, ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeză baht la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean la un minim al ultimilor patru ani, faţă de dolar.

Legăturile cu China afectează statele din Asia

Aceste state sunt afectate din cauza legăturilor economice strânse cu China. Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anunţat vineri un declin al exporturilor de aproape 12% în primele 20 de zile ale lunii august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conflictul dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-a acutizat în ultimele zile, după ce Coreea de Nord a bombardat o unitate sud-coreeană, iar aceasta a ripostat cu obuze.

Comenzile de export primite de Taiwan au scăzut în iulie peste aşteptări, cu 14,1% în cazul celor provenite din China şi într-o măsură mai mică în cazul Japoniei şi Europei, singura evoluţie pozitivă fiind cea din SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite