Comisia Europeană propune ca GdF SUEZ să fie intermediarul de gaze între Rusia şi Ucraina. Gazprom nu vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GdF SUEZ este un grup energetic franco-belgian controlat de către stat
GdF SUEZ este un grup energetic franco-belgian controlat de către stat

Comisia Europeană a propus ca grupul franco-belgian GdF SUEZ să fie intermediarul vânzării de gaze naturale între Rusia şi Ucraina, însă gigantul rus Gazprom nu doreşte implicarea companiilor europene ca intermediari, a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei.

Mai precis, grupul rus nu doreşte ca gazul să fie cumpărat de către o companie europeană la frontiera ruso-ucraineană, dar mai ales să nu aibe posibilitatea de revânzare a „aurului albastru“.

„Toată cantitatea de gaze este furnizată Europei în linie cu contractele stabilite, care prevăd că staţiile de transfer sunt în afara Ucrainei. Cât despre cererea Ucrainei, avem un contract curent şi vom lucra conform prevederilor acestuia“, a explicat Novak, citat de Itar-Tass.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, a afirmat recent că Uniunea Europeană a propus ca o companie de pe „bătrânul continent“ să fie intermediar în livrarea de gaze naturale. „Dacă Naftogaz nu poate plăti, atunci altă companie ar putea cumpăra gaz şi să-l revândă“, a spus Oettinger. 

Următoarea rundă de negocieri între UE, Ucraina şi Rusia pentru un nou contract va avea loc la Bruxelles, în data de 29 octombrie.

Dacă GdF SUEZ va prelua gazele destinate Ucrainei la graniţa cu Rusia, atunci Gazprom nu va mai putea tăia alimentarea de gaze naturale oricând doreşte, grupul francez putându-se adresa oricând tribunalelor internaţionale de arbitraj pentru a cere daune.

Gazprom a tăiat furnizarea de gaze pentru Ucraina în luna iunie, din cauza disputelor privind preţurile şi tarifele. Ucraina a acumulat datorii de 5,3 miliarde de dolari. Potrivit unui acord temporar, Ucraina se obligă să plătească 3,1 miliarde de dolari din datorie, din care 2 miliarde de dolari până la finele lunii octombrie, iar Gazprom se obligă să furnizeze 5 miliarde de metri cubi de gaze pe perioada iernii, la un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi.

Anterior, Ucraina a contestat datoria către Gazprom la tribunalul internaţional de la Stockholm.

Şi România foloseşte intermediari la importul de gaze, aceştia fiind companiile WIEE şi Imex Oil, agreate de către grupul rus Gazprom. WIEE este o companie mixtă între Gazprom şi nemţii de la Wintershall, o subsidiară a grupului industrial BASF, cea mai mare companie chimică din lume. Imex Oil este deţinută de către oligarhul rus Vitali Machitski, proprietarul Alro.

Gazprom nu vrea nici să plătească tranzitul în avans

De asemenea, Alexei Miller, directorul general al Gazprom, nici nu vrea să audă despre posibilitatea ca grupul rus să plătească în avans tarifele de tranzit cerute de Naftogaz. Aceasta era tot o propunere a lui Oettinger, care dorea ca Naftogaz să plătească din aceşti bani datoria către Gazprom. „Este în afara oricărei discuţii“, a spus Miller, citat de către agenţia ITAR-TASS. „Acest aşa-numit acord este de fapt un împrumut al Gazprom către Naftogaz“, a spus Miller. Dar Rusia nu vrea să îşi asume noi obligaţii de a finanţa Ucraina, a mai completat el.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite