China a depăşit SUA şi a devenit cel mai mare importator de ţiţei din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia chineză duduie, dar asta duce la dependenţa de importurile de petrol şi la smog în marile oraşe  FOTO: AFP
Economia chineză duduie, dar asta duce la dependenţa de importurile de petrol şi la smog în marile oraşe  FOTO: AFP

China a devenit în luna septembrie cel mai mare importator mondial de petrol, datorită creşterii economice şi a vânzărilor puternice din sectorul auto, potrivit unui raport al Energy Information Administration din SUA.

Consumul chinez de petrol a depăşit producţia cu 6,3 milioane de barili pe zi. „Creşterea constantă în cererea de petrol din China a dus statul pe prima poziţie ca importator net de ţiţei, depăşind SUA în luna septembrie 2013. EIA estimează că acest trend va continua şi în anul 2014”, se arată în document, potrivit Huffington Post.

Boom-ul economic chinez a dus la creşterea veniturilor şi a influenţei sale la nivel mondial. Dar a adus şi o cerere mare de petrol şi gaze naturale, care este văzută de către liderii de la Beijing drept un punct slab.

Creşterea numărului de autoturisme pe străzile din China a dus la apariţia smogului în marile oraşe şi a pus presiune pe autorităţile chineze de a reduce poluarea, dar a adus şi presiuni din partea altor state pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Pe de altă parte, SUA – cu o populaţie de o cincime din cea a Chinei, consumă încă mai mult mai mult petrol pe cap de cetăţean. În septembrie, americanii au folosit 18,6 milioane de barili pe zi de petrol şi alţi combustibili lichizi fosili, în timp ce China a utilizat 10,9 milioane. Producţia SUA a fost de 12,5 milioane de barili pe zi, pe când China a avut o producţie de doar 4,6 milioane de barili pe zi.

China importă ţiţei în special din Arabia Saudită şi Iran. Liderii comunişti văd acest lucru ca o slăbiciune strategică din cauza izolării Iranului. EIA mai arată şi că producţia domestică a Chinei a fost afectată de inundaţiile din ultimele luni. Companiile chineze de stat investesc puternic pentru a găsi noi zăcăminte, dar niciunul nu s-a dovedit de mărimea celui de la Daqing. Peste hotare, giganţii petrolieri chinezi a investit miliarde de dolari în câmpuri petroliere în Irak, Asia Centrală sau Africa, însă mare parte din producţie e vândută şi în alte pieţe.. 

Concomitent, fracturarea hidraulică şi extragerea de gaze şi petrol de şist au dus la scăderea importurilor pentru SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite