Cât de dependentă este planeta de petrolul şi gazele ruseşti şi ce state europene pot suferi dacă nu mai primesc gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită, se arată într-o analiză realizată de BBC, care prezintă şi cele mai vulnerabile state europene în cazul în care se vor sista integral livrările ruseşti.

Din aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate din gazele produse în Rusia merg în Europa, scrie BBC. Importurile de gaze ruseşti reprezintă 8% din cererea totală de petrol din Marea Britanie. SUA sunt mai puţin dependente, doar 3% din petrolul său importat provenind din Rusia în 2020.

SUA au anunţat deja interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, după ce Ucraina a cerut extinderea sancţiunilor.

Marea Britanie urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârşitul anului, iar UE îşi reduce importurile de gaze cu două treimi.

top-10-tari-petrol-la-nivel-mondial

Ce s-ar întâmpla dacă gazul rusesc nu ar mai ajunge în Europa de Vest?

Preţurile – care sunt deja mari – ar creşte şi mai mult. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Dacă acestea s-ar opri, Italia şi Germania ar fi deosebit de vulnerabile.

Europa ar putea apela la alţi exportatori de gaze precum Qatar, Algeria şi Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producţiei.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Marii Britanii, iar SUA nu importă deloc gaz rusesc. Cu toate acestea, preţurile din Marea Britanie şi SUA sunt încă în creştere semnificativă, la fel ca în toată lumea.

Alternativele la gazul rusesc nu pot fi găsite foarte uşor, arată BBC.

top-importatori-ue-gaze-rusesti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite