Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2011, Marea Britanie a impus un moratoriu pentru fracturarea hidraulică. El a fost ridicat în decembrie 2012.  FOTO Reuters
În 2011, Marea Britanie a impus un moratoriu pentru fracturarea hidraulică. El a fost ridicat în decembrie 2012.  FOTO Reuters

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.

Sub o fâşie de pământ din nord-vestul Marii Britanii s-ar afla unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze de şist din ţară, potrivit coompaniei IGas, unul dintre cei mai mari exploratori britanici de astfel de resurse.

Compania a anunţat că, în urma operaţiunilor desfăşurate în aria pentru care deţine licenţă pot exista resurse de gaze de şist cuprinse între 15 şi 172 de trilioane de metri cubi. 

Chiar dacă rezervele dovedite vor fi de numai 15 trilioane de metri cubi, cantitatea este suficientă pentru a asigura consumul de gaze la nivelul actual al Marii Britanii pentru cinci ani. În prezent, consumul anual de gaze al Marii Britanii se ridică la trei trilioane de metri cubi. 

Imediat după anunţ, cotaţiile acţiunilor companiei IGas au crescut cu aproape 13%, potrivit „Financial Times”. 

Descoperirea alimentează speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii, unde gazele sunt acum de cinci ori mai ieftine decât în Europa graţie exploatării rezervelor de gaze de şist. Ambiţiile sunt considerabile, având în vedere că Marea Britanie a devenit independentă din punct de vedere energetic abia în urmă cu nouă ani. 

„Orice reduce dependenţa de importurile de energie va avea un efect benefic în balanţa de plăţi şi un impact psihologic ridicat asupra siguranţei stocului nostru”, explică Howard Rogers, director pentru cercetările legate de gaze la Intitutul Oxford pentru Studii Energetice. 

Acesta a adăugat însă că este mult prea devreme pentru a estima cât din aceste resurse se poate exploata comercial. 

Însă această descoperire ar putea reprezenta doar vârful aisbergului. Andrew Austin, CEO al companiei IGas, crede că în regiunea de nord-vest a Marii Britanii, considerată cea mai bogată în astfel de resurse, ar putea ascunde până la 500 de trilioane de metri cubi de gaze de şist. Astfel de zăcăminte ar pune regiunea pe acceaşi treaptă cu câteva dintre cele mai importante formaţiuni de şisturi din SUA. 

Marea Britanie a reluat exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice la sfârşitul anului trecut, după ce fuseseră sistate în 2011 din cauza producerii a două cutremure într-o regiune în care aveau loc astfel de activităţi.

„Gazele din şisturi reprezintă o resursă cu potenţial semnificativ pentru Marea Britanie. Ar putea contribui semnificativ la siguranţa noastră energetică, reducând dependenţa ţării faţă de importurile de gaze”, declara atunci Edward Davey, ministrul pentru Energie şi Schimbări Climatice al Marii Britanii.  

Exploatarea gazelor din şisturi prin fracturare hidraulică a fost interzisă în 2011 de autorităţile britanice, după ce în regiunea de nord a Angliei s-au produs două cutremure. În acea zonă, compania Cuadrilla desfăşura operaţiuni de exploatare a gazelor neconvenţionale prin fracturare hidraulică. 

„Revoluţia” la care visează britanicii este una precum cea din Statele Unite ale Americii, unde gazele costă în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Americanii îşi asigură peste 30% din consumul de gaze din resurse neconvenţionale, faţă de doar 3% acum 10 ani.

Gaze de sist INFOGRAFIE
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite