BP, SOCAR şi Total vor prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP. Ponta a discutat despre securitatea energetică regională cu şefii OMV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BP a fost cea care a dictat soarta Nabucco, potrivit preşedintelui Traian Băsescu
BP a fost cea care a dictat soarta Nabucco, potrivit preşedintelui Traian Băsescu

Trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Şah Deniz din Azerbaidjan, respectiv British Petroleum, SOCAR şi Total, vor prelua  50% din gazoductul TAP, care a fost selectat în lunie iunie, în detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere spre Europa.

BP va prelua 20% din TAP, SOCAR  - compania de stat din Azerbaidjan – va deţine tot 20%, iar Total (Franţa) 10%, a declarat Rovnag Abdullaiev, preşedintele SOCAR, citat de Trend.az.

SOCAR este în discuţii şi pentru preluarea DEPA, transportatorul de gaze naturale din Grecia, fiind câştigătoarea licitaţiei organizate de stat.

Consorţiul Şah Deniz este format din BP – care are 25,5% şi este şi operatorul zăcământului; Statoil (Norvegia) - 25,5%; NIOC (Iran) 10%; Total - 10%; Lukoil (Rusia) -10%; SOCAR -10% şi TPAO (Turcia) - 9%.

Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia) - 42,5%, Statoil (Norvegia) - 42,% şi E.ON (Germania) - 15%.

Ce a discutat Ponta cu oficialii OMV

Premierul Victor Ponta a afirmat ieri că a discutat cu oficialii OMV despre investiţiile la Marea Neagră. „Facem toate eforturile pentru exploatările de gaze din Marea Neagră. Astăzi a fost preşedintele OMV în România, în vizită, tocmai ca să discutăm de investiţiile în continuare”, a afirmat el la postul RTV.

“În cadrul întâlnirii s-a discutat despre nevoia de investiţii în sectorul energetic românesc, precum şi despre perspectivele securităţii energetice regionale”, au afirmat, pentru “Adevărul”, oficialii OMV Petrom.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este programată să înceapă pe 27 august, în prezenţa premierilor din România şi Republica Moldova şi a comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Gazele de şist şi cele din Marea Neagră, priorităţi naţionale

 În urma eşecului Nabucco, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România are “obligaţia” să evalueze mai repede gazele de şist şi să treacă la exploatarea gazelor din Marea Neagră.

 „Am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră“, a declarat şeful statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite