Importurile de gaze au scăzut cu 41,2% în primele cinci luni din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea mai bună şi declinul industriei au redus consumul de gaze naturale
Vremea mai bună şi declinul industriei au redus consumul de gaze naturale

România a importat, în primele cinci luni din 2013, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 698.800 tone echivalent petrol, cu 41,2% mai mică faţă de cea din perioada similară din 2012, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele cinci luni ale acestui an, producţia internă de gaze naturale a totalizat peste 3,634 milioane tep, fiind cu 2.200 tep (0,1%) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2012.

Scăderea este cauzată, în principal, de vremea mai bună, după ce lunile februarie şi martie ale anului trecut au fost caracterizate de temperaturi foarte scăzute. Concomitent, a scăzut şi consumul în industrie, ca urmare a scăderii în activitatea agenţilor economici.

Grupul german E.ON anunţa la finele lunii mai că se aşteaptă la scăderea vânzărilor de gaze în acest an ca urmare a creşterii temperaturii şi a scăderii cererii din industriile energofage, la care se adaugă faptul că multe societăţi mici şi mijlocii au intrat în insolvenţă sau faliment.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat, însă, companiilor care importă (Romgaz, GDF Suez Energy România, E.ON) să cumpere în perioda verii de piaţa externă 22% din cantităţile necesare, pentru că în prezent gazele din import costă mai puţin decât în lunile de iarnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite