Băncile care păstrează banii în conturile Băncii Centrale Europene ar putea fi penalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene discută extinderea achiziţiilor de obligaţiuni şi penalizarea băncilor care păstrează banii la BCE.

În urma anunţului făcut de oficiali ai instituţiei financiare, euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,0608 dolari pe unitate, relatează Reuters.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de şedinţa de politică monetară a BCE există mai multe alternative, de la achiziţia de obligaţiuni emise de primării şi regiuni şi până la impunerea unor costuri penalizatoare, în două trepte, pentru băncile care păstrează banii la banca centrală, conform Mediafax.

Neoficial, una dintre opţiuni ar fi şi cumpărarea de credite cu risc de neplată, cu toate că acest pas radical este extrem de improbabil în prezent. Astfel, BCE ar putea cumpăra de la bănci credite cu risc de neplată, iar apoi să le revândă la pachet cu împrumuturi performante.

Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze.

Şedinţa BCE de pe 3 decembrie va avea loc pe fondul stagnării economice din zona euro şi a riscului de deflaţie.

Avem deflaţie, aşa că trebuie făcut ceva. Cum va arăta asta peste câţiva ani nu se ştie. - surse.

Pe de altă parte, BCE a anunţat miercuri că achiziţiile de obligaţiuni vor fi oprite temporar pe 22 decembrie, programul urmând să fie reluat pe 4 ianuarie. Achiziţiile vor fi devansate însă în perioada 27 noiembrie-21 decembrie, pentru a profita de condiţiile bune din piaţă.

Programul actual al BCE de suplimentare a lichidităţilor, în valoare de circa 1.000 de miliarde de euro, prevede achiziţia lunară de obligaţiuni, până în septembrie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite