Banca Naţională a Ungariei se înarmează, invocând riscuri de natură teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Nationala a Ungariei a cumpărat 200.000 de cartuse si 112 de pistoale
Banca Nationala a Ungariei a cumpărat 200.000 de cartuse si 112 de pistoale

Banca centrală a Ungariei, care deja se confruntă cu critici pentru investiţiile sale de la imobiliare la opere de artă, şochează iar cu dotarea de arme şi muniţia aferentă, citând potenţiale ameninţări cu bombă şi criza imigranţilor.


Conform documentelor postate pe site-ul pentru achiziţii publice, Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 200.000 de cartuşe şi 112 de pistoale pentru asigurarea propriei securităţi, relatează Bloomberg.

Suplimentarea mijloacelor de apărare se datorează creşterii „riscurilor internaţionale de securitate”, incluzând ameninţările cu bombă, teroriste şi a imigraţiei, a explicat guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy unui parlamentar care solicitase lămuriri despre această achiziţie mai puţin obişnuită.

Banca centrală îşi asumă rolul de reglementator al sistemului bancar şi, în plus, şi-a majorat deţineriile proprii, ceea ce justifică necesitatea unor dotări suplimentare pentru apărare, a mai spus guvernatorul.

Măsurile de securitate vin în completarea celor de supraveghere publică a funcţionării băncii, care sub conducerea lui Matolcsy a alocat 200 miliarde de forinţi (700 milioane de euro) pentru a fundamenta soluţii ca să demonstreze că există alternative la ceea ce el a numit economia „neoliberală învechită”.

Altă sută de milioane de euro a fost folosită pentru achiziţia de opere de artă, printre care şi o pictură de Tiţian. Decizii care, de asemenea, au fost criticate de partidele de opoziţie, precum au fost şi alte investiţii făcute în clădiri de birouri sau vile.

Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, susţine că banca centrală are dreptul să-şi investească profitul, care s-a majorat substanţial în ultimii ani, pe măsură ce deprecierea forintului a crescut valoarea rezervelor valutare.

În mod tradiţional, banca centrală îşi dona profitul bugetului de stat, în timp ce contribuabilii acopereau orice eventuală pierdere a reglementatorului sistemului bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite