INFOGRAFIE Acord important al miniştrilor de Finanţe din UE asupra uniunii bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii
Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri seara la un acord important asupra uniunii bancare, un proiect complex menit să evite o nouă criză în zona euro, relatează AFP.

„Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, după 12 ore de negocieri la Bruxelles.

Aceasta este „o zi frumoasă", a reacţionat mai sobru ministrul german, Wolfgang Schäuble, în timp ce comisarul european însărcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a apreciat că aceasta este o „zi memorabilă, (...) de schimbări revoluţionare în sectorul financiar european".

Acordul va permite crearea unui mecanism unic de rezoluţie, însărcinat cu gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor bănci din zona euro.

Acest acord reprezintă un al doilea pilon al uniunii bancare, care ar trebui să permită sectorului financiar al statelor din zona euro să evite influenţa crizelor bancare. Primul pilon, supervizarea unică a băncilor, încredinţată Băncii Centrale Europene (BCE), va intra în vigoare la sfârşitul lui 2014.

Astfel, BCE are misiunea de a supraveghea cele mai mari 130 de bănci din Uniunea Europeană.

Este vorba de o „uniune bancară complexă", a afirmat ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a cărui ţară nu intră în zona euro.

Încheierea unui astfel de acord era necesară pentru a permite discutarea lui în Parlamentul European şi o adoptare definitivă înainte de alegerile europene, în mai 2014.

Şefii de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene au exercitat presiuni asupra miniştrilor lor de Finanţe, pentru a găsi un acord înainte de Summitul Partidului Popular European, care va avea loc joi şi vineri, la Bruxelles.

image

Citiţi mai multe pe aceeaşi temă

Acord important al miniştrilor de Finanţe din UE asupra uniunii bancare

Bruxelles-ul vrea să fie cel care coordonează şi dictează măsurile care trebuie luate pentru a preveni intrarea în faliment a grupurilor bancare care au potenţialul de a destabiliza întregul sistem financiar al zonei euro şi al Uniunii Europene.

Sistemul proiectat acum de Comisia Europeană include şi o nouă instituţie cu putere de decizie în sistemul bancar, o agenţie care să pregătească proiectele de decizii, hotărârile finale urmând să revină Comisiei Europene.

VIDEO Michel Barnier, comisar european: Tinerilor români nu vreau să le spun poveşti, trebuie să le spun adevărul. Europa nu este un miracol

Într-un interviu exclusiv acordat ziarului „Adevărul”, Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii, vorbeşte despre provocările cu care se confruntă tinerii care riscă să se transforme în „generaţia pierdută” a Europei din cauza lipsei locurilor de muncă.

„Tinerilor români nu vreau să le spun poveşti, trebuie să le spun adevărul: Europa nu este un miracol, este o promisiune de pace, de stabilitate, de democraţie.  Din momentul în care ţările europene şi-au făcut această promisiune unele altora, ea a fost respectată. Priviţi acolo unde promisiunea nu a fost făcută, alături de dvs, în Balcani, rezultatul a fost un război. Asta îi interesează pe tineri: să facă această promisiune comună alături de ceilalţi tineri din Europa”, este mesajul comisarului european pentru tinerii români. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite