În comparaţie cu zona euro, economiile din Europa Centrală şi de Est „duduie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro a pierdut teren în faţa monedelor est-europene după anunţarea rezultatelor pentru ultimul trimestru din 2015
Euro a pierdut teren în faţa monedelor est-europene după anunţarea rezultatelor pentru ultimul trimestru din 2015

Expansiunea economică a Europei răsăritene, alimentată de industria auto şi creşterea cererii interne, ajută întreaga regiune să reziste încetinirii economiei globale provocate de scăderea cotaţiilor materiilor prime şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare şi de capital.

Slovacia a fost campioana regională, cu o expansiune a PIB-ului de 4,2% în ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând totodată şi cea mai bună performanţă a ultimilor cinci ani. PIB-ul Poloniei a urcat cu 3,9%, urmată de România cu 3,7%, Ungaria cu 3,2% iar Bulgaria cu 3,1%, conform cu datele publicate vineri de Eurostat.

Însă cea mai mare creştere economică ar putea să aparţină Republicii Cehia, care va anunţa datele preliminare referitoare la expansiunea economică pentru 2015 pe 16 februarie. Estimarea creşterii PIB în 2015pentru R. Cehia este de 4,5%, conform unui sondaj realizat de Bloomberg.

„Aceste date arată că nu toate economiile emergente suferă din cauza prăbuşirii burselor de mărfuri şi a turbulenţelor de pe pieţe financiare”, se arată într-un raport al Capital Economics din Londra.

„Populaţia a beneficiat de reducerea preţului petrolului, îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi relaxarea politicilor fiscale şi monetare”, se mai spune în acest raport destinat investitorilor.

Semnalele lansate de băncile centrale din Europa şi până în Japonia că sunt pregătite să stimuleze şi mai mult redresarea economică nu sunt însă în măsură să-i convingă pe investitori că încetinirea economiei globale va fi stopată.

Banca Mondială a redus recent prognoza pentru expansiunea economiei globale în 2016 la 2,9%. Este pentru al cincilea an când se aşteaptă ca la nivel mondial creşterea să fie mai mică de 3%, din cauza încetinirii Chinei şi a colapsului pieţelor de mărfuri care provoacă recesiuni în Brazilia şi Rusia.

Monedele din statele central şi est europene se apreciază pe baza rezultatelor economice. Vineri, după ce au fost anunţate datele pentru ultimul trimestru din 2015, forintul a urcat cu 0,5% faţă de euro, zlotul polonez cu 0,2%, iar leul cu 0,18%.

Expansiunea economică din estul Europei, care a beneficiat de fonduri nerambrusabile de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a fost impulsionată şi de dobânzile aflate la minime istorice precum şi stimulentele financiare acordate de către propriile guverne.

Aceasta contrastează cu evoluţiile încetinite din partea occidentală a Uniunii Europene, care este şi principala piaţă de desfacere a exporturilor din statele fost comuniste.

Creşterea din zona euro a fost de doar 0,3% în perioada ocombrie-decembrie, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta în comparaţie cu 1,1% în Polonia şi România şi 1% în Slovacia şi Ungaria, pentru aceeaşi perioadă.

Pentru Ungaria, unde producătorii auto precum Daimler AG şi divizia Audi a Volkswagen ajută la creşterea producţiei industriale, este aşteaptă o dezvoltare economică de 3% în primul trimestru din acest an, a declarat  ministrul Economiei Mihaly Varga pentru agenţia MTI.

În România, reducerea de taxe şi creşterea salariilor a venit în sprijinul consumului intern, ceea ce face ca PIB-ul să urce. Polonia, unde cererea internă s-a întărit în mod similar cu cea din România, a beneficiat în plus şi de un avans consistent al investiţiilor, a declarat vineri într-o conferinţă de presă directorul oficiului statistic polonez.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite