În 2016, preţul petrolului va testa noi valori minime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabia Saudită a provocat ieftinirea petrolului cu peste 60% din vara lui 2014 şi până în prezent
Arabia Saudită a provocat ieftinirea petrolului cu peste 60% din vara lui 2014 şi până în prezent

Statele care deţin cele mai mari rezerve de petrol din lume şi-au croit bugetele pe preţuri medii ale petrolului mai mici ca anul trecut. La bursă, speculatorii pariază pe preţuri ce par ireale, de sub 30 de dolari barilul, în continuarea războiului preţurilor.

Rusia a luat în calcul un preţ mediu de 50 de dolari pe baril, iar Arabia Saudită 45 de dolari pe baril. Analiştii spun că aceste prognoze ar fi prea optimiste. Banca centrală a Canadei nu exclude ca barilul de petrol să ajungă la 20 de dolari. În ultimele sesiuni bursiere ale anului 2015, barilul este cotat în jur de 37 de dolari.
Preşedintele Putin a spus în conferinţa de presă pe care o ţine anual la Kremlin, că Rusia e pregătită şi pentru preţuri mai mici, dar care vor antrena tăieri ale cheltuielilor. Economia Rusiei depinde în proporţie de 70% de exporturile energetice.
 
Lovite puternic sunt şi monarhiile din zona Golfului Persic. Bogăţia proverbială a şeicilor sau a prinţiilor saudiţi are la bază perioada când ţiţeiului se tranzacţiona peste o sută de dolari barilul. Cel puţin până în 2040 preţul nu va mai fi scris cu trei cifre, se arată în raportul OPEC – Oraganizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.
Petrolul s-a ieftinit cu 60% faţă de preţul din vara anului 2014 şi nu spulberă doar bilanţurile companiilor petroliere dar sufocă încet şi economiile statelor cu mari zăcăminte de hidrocarburi, cea mai recentă victimă fiind Arabia Saudită.

OPEC-ul intervine...majorând producţia

Arabia Saudită care se bazează în proporţie de 77% pe veniturile provenite din vânzările de petrol şi-a croit bugetul pe un preţ mediu de aproximativ 45 USD pe baril, conform estimărilor analiştilor economici.

În ciuda rezervelor valutare care se ridicau în luna decembrie la aproape 640 de miliarde de dolari, cu 100 de miliarde sub nivelul de la începutul anului, Guvernul de la Riad a fost nevoit să ia măsuri de austeritate. În ţara campioană la producţia de petrol, benzina s-a scumpit cu 50%. La fel vor creşte tarifele pentru electricitate şi apă din cauza diminuării subvenţiilor.

La capitolul cheltuieli, Arabia Saudită creşte achiziţiile de tehnică militară. Implicarea în războiul din Siria şi Yemen secătuieşte rezervele şi unui stat bogat ca cel al regilor saudiţi. Populaţia are de îndurat ambiţia Riadului care vrea să elimine de pe piaţă producătorii de petrol din şişturi din SUA.

Regatul saudit este fără îndoială singurul de vină pentru afectarea propriei economii, deoarece este un producător de echilibrare a pieţei. Cu alte cuvinte are capacitatea de a-şi modula producţia şi să livreze pe piaţă cantităţile necesare pentru a influenţa, în sus sau în jos, preţurile.
 
În schimb a ales să scadă preţurile pentru a-şi anihila concurenţa. În special producătorii din SUA. Refuzul autorităţilor de la Ryad de a menţine producţia petrol neschimbată în ciuda preţurilor tot mai mici a condus în final la atingerea minimului de acum 11 ani.

Iranul îşi pregăteşte reintrarea pe piaţă

Investitorii şi-au pierdut speranţa că preţul petrolului îşi va reveni anul viitor, pe măsură ce Iranul se pregăteşte să reintre pe o piaţă deja suprasaturată cu petrol. Vestea e bună pentru şoferii din întreaga lume care vor face economii semnificative la pompa de benzină.

Prioritatea Iranului este de a ajunge cu livrările de petrol la nivelul dinainte de aplicarea sancţiunilor economice, a declarat ministrul iranian al petrolului. Guvernul de la Teheran vede un declin al preţurilor ca urmare a eforturilor sale de a recuceri pieţele pierdute din timpul embargoului şi mai ales că nu poate conta pe cooperarea OPEC-ului, a declarat şeful Companiei Naţionale de Petrol, conform agenţiei de ştiri Shana.

Guvernul iranian intenţionează să suplimenteze cu 500.000 de barili pe zi exporturile încă din prima săptămână de la ridicarea sancţiunilor şi să ajungă la un milion de barili pe zi după şase luni.  Oferta, care deja este mai mare cu aproape un milion faţă de cererea globală se va majora şi mai mult, ceea ce poate duce preţul petrolului la un nivel care până de curând părea ireal: 20 de dolari pe baril.

Puţini speculatori pariază pe scumpiri

Fondurile cu capital de risc şi-au redus aşteptările la un minim al ultimelor trei luni şi cele mai multe mizează pe o ieftinire a petrolului.
 
Preţurile scad pe seama aşteptărilor traderilor care văd eforturile exporatorilor din Orientul Mijlociu de a câştiga cât mai mult din piaţa Statelor Unite. Iranul, care se pregăteşte de ridicarea sancţiunilor încă din prima săptămână a lunii ianuarie, a încheiat deja contracte cu potenţialii clienţi.

Din statistica organismelor de supraveghere bursieră se vede o creştere abruptă a numărului de contracte care mizează pe o ieftinire a petrolului şi o reducere a celor care pariau pe scumpire.

Sfârşitul anului în SUA poate induce o uşoară creştere a preţurilor, însă conjuncturală, cauzată de reducerea cererii din partea rafinăriilor care îşi reduc activitatea pentru a evita plata unor taxe şi impozite majorate şi al unui declin ale stocurilor. Însă doar temporar.

Însă analiştii intervievaţi de Bloomberg spun că se pregătesc de noi minime istorice ale preţurilor. Dacă 2016 va începe cu o redresare a preţurilor care vor urca spre 40 de dolari pe baril, intrarea rafinăriilor în programul de reparaţii va duce preţurile sub 30 de dolari pe baril.

Pentru economia mondială, ieftinirea resurselor energetice este un balon de oxigen mai important decât politicile de relaxare cantitativă ale băncilor centrale. Ţările dependente de importuri energetice îşi reduc costurile de producţie şi relansează consumul.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite