Valoarea creditelor imobiliare pentru care se aplică online este în creştere
0Cei interesaţi de un credit imobiliar clasic, pentru construcţia unei case sau pentru achiziţia unui teren au aplicat în 2014 pentru împrumuturi cu valori mai mari decât în anul precedent, reiese din statisticile realizate de portalul de comparaţii credite VreauCredit.ro.
Astfel, dacă în 2013 suma medie pentru un credit imobiliar solicitată de potenţialii clienţi ai băncilor a fost de 36.783 de euro, în 2014 aceasta a crescut la 37.211 de euro, rezultă din datele comparative realizate pe un eşantion de aproximativ 700.000 de vizitatori unici anual şi un numar de 6.000 de persoane care au aplicat pe site pentru obţinerea unui credit imobiliar.
Preferinţa pentru împrumuturi cu valori mai mari poate fi explicată prin faptul ca veniturile solicitanţilor sunt în creştere. Astfel, nivelul venitului mediu al aplicanţilor în 2013 a fost de 724 de euro, iar în 2014 de 760 de euro. Cu cât venitul lunar al unei persoane este mai ridicat, cu atât suma împrumutată poate fi mai mare.
Pe de alta parte, un venit mai ridicat, implicit o rată lunară mai mare, îţi permite să rambursezi un credit într-o perioadă mai scurtă. Cei care au aplicat anul trecut pe site-ul Vreaucredit.ro pentru un împrumut imobiliar au ales o perioadă de rambursare cu o medie de 202 luni (17 ani), în scădere faţă de 2013, când perioada medie a fost de 215 luni (18 ani).
Creditele imobiliare se pot rambursa pe perioade maxime ce ajung la 25 sau chiar 30 de ani, dată fiind valoarea ridicată a creditului obţinut. Perioada de creditare depinde şi de vârsta celui care obţine un credit, astfel încât să nu se depăşească vârsta pensionării, între 60 şi 65 de ani, în momentul achitării integrale a împrumutului.
În ceea ce priveşte vârsta medie a aplicanţilor, acesta a fost în medie de 32,8 ani în 2013, pentru ca în 2014 să crească la o medie de 34,7 ani. Ceea ce înseamnă că aplicanţii s-au încadrat la ramburarea unui credit şi pe perioade de până la 30 de ani, dar cu toate acestea în medie au preferant perioade mai scurte. Ei au fost motivaţi, probabil, şi de faptul că un împrumut rambursat într-un interval mai scurt are un cost total mai mic decât în cazul achitării acestuia pe perioade mai lungi.
Interesul aplicanţilor online pentru creditele imobiliare a scăzut cu aproximativ 10% în 2014 faţă de 2013, mai arată datele agregate de VreauCredit.ro.
Site-ul VreauCredit.ro oferă celor interesaţi de obţinerea unui credit posibilitatea de a selecta, dintre cele aproape 800 de oferte ale celor 40 de bănci partenere, cea mai potrivită varianta pentru ei, în funcţie de o serie de opţiuni, precum tipul creditului, suma şi perioada de creditare, veniturile necesare şi rata lunară maximă. Creditele se pot compara dupa mai mai mulţi indicatori, precum dobânda, costul total (DAE), rata lunară şi suma totală de plată la finalul perioadei de creditare.
Topul creditelor imobiliare cu cele mai mici dobânzi
Dacă vom cauta pe site-ul VreauCredit.ro credite imobiliare pentru achiziţie imobil cu o valoare de 50.000 de euro pe o perioadă de 20 de ani, vom găsi că cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) în lei este la creditul imobiliar pentru cumpărare de locuinţe de la CEC Bank: 4,8%.
Alte credite imobiliare în lei cu dobânzi mici sunt, în ordine: Creditul imobiliar Avantaj de la Credit Europe Bank, cu o DAE de 5,3%, Creditul imobiliar în lei cu virare salariu de la Garanti Bank, care are o DAE de 4,61%, precum şi Creditul imobiliar Casa mea cu dobanda fixa pe 5 ani de la BCR, care are o DAE de 4,77% pe an.
În cazul creditelor Prima Casa, cele mai mici dobânzi le găsim la Raiffeisen Bank, creditul în lei cu virare salariu, care are o DAE de 3,75%, la ING Bank, care practică o DAE de 3,59%, precum şi la BCR – creditul Prima Casa 5 pentru clienţi fără istoric cu banca, unde DAE este de 4,06%.