Urmează zile de foc pentru leu. Cursul de schimb a atins un nou nivel maxim al ultimelor trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul s-a depreciat puternic în raport cu euro în ultimele zile
Leul s-a depreciat puternic în raport cu euro în ultimele zile

Probabilitatea mare ca legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei să treacă de Parlament, dar şi scenariile pesimiste privind ieşirea Marii Britanii din UE au condus la o scădere puternică a monedei naţionale, care va continua.

Leul s-a depreciat continuu în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, în raport cu euro, cursul urcând de la 4,4484 lei/euro, pe 3 octombrie, până la 4,5175 lei/euro, ieri, diferenţa fiind de peste 1,5%. Una dintre cauze ţine de scenariile pesimiste privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE). În ultimele zile, negocierile s-au purtat în termeni destul de duri şi se vorbeşte tot mai des despre perspectiva unui „hard Brexit“.

Leul este considerat în zona Europei Centrale şi de Est una dintre cele mai vulnerabile monede, iar atunci când apar probleme pe piaţa externă, mulţi investitori renunţă la plasamentele în moneda naţională. Însă, scăderea leului are şi cauze interne, după cum arată evoluţia din zonă. În ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, în timp ce cursul euro/leu a crescut cu 1,4%, cursul euro/zlot a scăzut cu 0,3%, iar cel al euro în raport cu forintul cu 0,9%.

„Principalele partide politice s-au înţeles în privinţa legii conversiei creditelor din franci în lei, iar zilele viitoare am putea vedea că trece şi de Parlament. Dacă ne uităm pe istoricul cursului valutar din Polonia şi Ungaria, ţări care au adoptat înaintea noastră legi ale conversiei, vedem că şi acolo monedele locale s-au depreciat semnificativ odată cu promovarea legilor“, a comentat pentru „Adevărul“ Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank România. Până se tranşează şi la noi problema legii conversiei, am putea vedea noi scăderi ale leului.

Cresc ratele la creditele în euro

Direct afectaţi de depreciere suntem cu toţii, în condiţiile în care peste 70% din importurile româneşti provin din Uniunea Europeană, iar o parte importantă chiar din zona euro, prin urmare, orice scădere a leului se transferă în preţurile de import. Dacă deprecierea leului continuă, în perioada următoare am putea vedea şi scumpiri la raft, în cazul produselor din zona euro.
Afectaţi sunt şi aceia care au câştiguri în lei, dar achită rate la credite în euro. Doar în ultima săptămână, echivalentul în lei al unei rate de 300 de euro a crescut de la 1.334 lei la 1.355 de lei.

Ce face BNR

Banca Naţională de României (BNR) încearcă să atenueze fluctuaţiile puternice de pe piaţa valutară şi, din ce a demonstrat  până acum, intervine pentru a preveni o depreciere puternică a leului. În ultimele ieşiri publice în care a abordat subiectul,  guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lăsat de înţeles că un nivel de 4,52-4,53 lei pentru un euro nu reprezintă o depreciere majoră, dar banca ar putea interveni în piaţă dacă se depăşeşte această valoare. „Zilele acestea nu s-a simţit intervenţia BNR în piaţă“, a mai declarat Ciprian Dascălu pentru „Adevărul“.

Lira, în picaj

Negocierile Marea Britanie – UE, care par a se îndrepta spre un „hard Brexit“, au afectat major, zilele trecute, lira sterlină. Vineri, moneda a atins minimul ultimilor 31 de ani în raport cu dolarul american - 1,27 dolari pentru o liră. În raport cu moneda naţională, lira ajuns ieri la un nivel de 5,02 lei. Scenariul „dur“ de ieşire din UE ar însemna că Marea Britanie pierde accesul liber la piaţa comună, implicit, că va fi tratată ca o ţară „terţă“, aşa cum sunt, de exemplu, Statele Unite ale Americii. Pentru exporturile din Marea Britanie ar interveni bariera taxelor, aşadar produsele britanicilor ar ajunge pe piaţa unică la un preţ mult mai ridicat. Marea Britanie ar fi afectată în special pe zona serviciilor financiare, Londra fiind cel mai important centru financiar al UE. 



 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite