TVA de 5% pentru manuale, cărţi, ziare, muzee, evenimente sportive, cinematografe şi livrarea unor locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile şi manualele vor avea TVA de 5% de la 1 ianuarie 2016
Cărţile şi manualele vor avea TVA de 5% de la 1 ianuarie 2016

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a votat reducerea TVA de la 24% la 5% pentru manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi, acces în muzee, grădini zoologice, evenimente sportive şi cinematografe, propunerea Guvernului, inclusă în proiectul Codului Fiscal, fiind de TVA de 9%.

TVA va fi redusă la 5%, conform deciziei Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, şi pentru accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, se arată într-un comunicat transmis de către deputaţii PNL Andreea Paul şi Vasile Horga, membri ai Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

O taxă pe valoarea adăugată de 5% va fi aplicată şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, pentru livrarea acestpr imobile prevedea un prag de 380.000 lei.

Conform comunicatului, cota redusă a TVA se aplică numai în cazul locuinţelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 metri pătraţi. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.

În comunicatul transmis de către deputaţii Andreea Paul şi Vasile Horga se mai arată că urmează un ultim vot important în Comisia de buget-finanţe legat de nivelul cotei standard de TVA, PNL propunând TVA de 19% din 2016 şi 16% din 2018.

Guvernul a propus în proiectul Codului Fiscal reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, însă adoptarea măsurii este pusă sub semnul întrebării din cauza golului bugetar pe care aceasta l-ar crea, ceea c ear duce la depăşirea ţintei de deficit bugetar în 2016. Comisia Europeană a atras atenţia că măsurile de relaxare fiscal propuse de Guvern pentru noul Cod Fiscal ar presupune creşterea deficitului bugetar la 3,5% din PIB în 2015 şi a cerut măsuri de compensare al golului creat. 

Astfel, deputaţii ar putea aviza Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală fără prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene şi ale FMI, caz în care ar adopta cota de 20% prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului.

„Orice reducere poţi s-o faci şi la finalul anului şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu neapărat prin Codul Fiscal, dar important este să nu adaugi taxe, important e să poţi să reduci. Şi atunci e de urmărit şi fluxul de încasări bugetare. Eu am fost rezervată cu TVA-ul de 20% încă de la început s-o trecem de acum (în Codul Fiscal – n.r.), până nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, să vedem cum arată bugetul“, a declarat vineri deputatul PSD Aurelia Cristea, membru în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

Ea a precizat că deputaţii vor finaliza aprobarea celor două coduri în această sesiune parlamentară, care se încheie la finele lunii, cu sau fără prevederea reducerii TVA inclusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite