SONDAJ Unul din cinci angajaţi a avut un salariu mai mic în februarie, în urma revoluţiei fiscale. Cum a evoluat salariul net pe industrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariu

Puţin peste 20% din respondenţii unui sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic în luna februarie, în urma revoluţiei fiscale, în timp ce pentru alţii lefurile au crescut, fie prin semnarea unui act adiţional, fie prin acordarea de bonusuri. Pe industrii, cei mai mulţi angajaţi cărora le-au scăzut salariile sunt din domeniul IT.

Mult aşteptata şi, în acelaşi timp, temuta revoluţie fiscală a început la 1 ianuarie 2018, prin intrarea în vigoare a trecerii contribuţiilor în sarcina angajatului şi a altor măsuri menite, oficial, să crească veniturile celor activi în câmpul muncii în România.

Acum, în februarie, după ce plăţile salariilor pe luna ianuarie conform noilor prevederi au fost efectuate, se fac simţite primele efecte.

În perioada 18.01.2018 - 22.02.2018, platforma Undelucrăm.ro a efectuat un sondaj în rândul utilizatorilor săi, pentru a afla în ce fel au fost afectate salariile nete ale angajaţilor din România ca urmare a noilor prevederi. La sondajul efectuat în mediul online au participat 1.048 respondenţi.

Salariile brute au crescut în general pentru a menţine salariul net la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2017.

Potrivit răspunsurilor oferite de 79,45% dintre respondenţi, companiile au crescut în general cuantumul brut al salariului pentru ca angajaţii să nu piardă din salariul net.

Creşterile s-au făcut fie prin semnarea unui act adiţional prin care se modifică salariul brut, fie prin acordarea de bonusuri. 24,49% dintre participanţii la sondaj au primit o creştere a salariului sub formă de bonusuri.

13,27% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun că au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017 în cazul în care legislaţia va reveni la forma iniţială.

La nivel naţional, 20,55% dintre participanţii la sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic, din cauza faptului că salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.

„Pe Undelucram.ro, în secţiunea de comunitate acolo unde toţi utilizatorii noştri împărtăşesc opinii despre job-uri şi mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuţii constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunităţii pentru a măsura care a fost impactul. Am remarcat faptul că, cel puţin în mediul privat, companiile s-au mobilizat şi au crescut brutul astfel încât angajaţii să nu primească mai puţini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie şi revoltă pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.

Evoluţia salariului net pe industrii

În industria IT&C, creşterea pentru menţinerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost efectuată în majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35,9%). Creşterea prin act adiţional a salariului brut a fost aplicată în cazul a 32.05% dintre angajaţi, în timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.

În comerţ, 77,39% dintre angajaţi nu au pierdut bani ca urmare a modificărilor legislative, fie prin act adiţional fie prin acordarea de bonusuri. Numărul celor care au încasat mai puţini bani este însă puţin mai mare decât în IT, 22,61%.

Băncile şi instituţiile financiare au suportat şi ele creşterea salariului brut în cazul a 83,57% dintre respondenţi. Doar 13,72% au încasat mai puţini bani.

În producţie s-a păstrat aceeaşi linie văzută şi în cazul celorlalte industrii, angajaţii din acest domeniu simţind o uşoară creştere a salariului în cazul a 80,01 dintre respondenţi.

Şi în domeniul BPO şi servicii se întâmplă acelaşi lucru. Spre deosebire de celelalte domenii, în acest caz aproape toţi cei care au răspuns sondajului Undelucram.ro au declarat că salariile brute au fost mărite pentru a nu fi afectat salariul net. În cazul a doar 3,13% creşterea a fost insuficientă, restul angajaţilor declarând că veniturile lor nete au crescut.

Metodologie sondaj

Sondajul Undelucram.ro a fost derulat în perioada 18.01.2018 - 22.02.2018 în rândul membrilor comunităţii Undelucram.ro. Medii de desfăşurare: website şi pagina de Facebook Undelucram.ro. Participanţi la sondaj: 1.048.

Alte observaţii: au fost considerate valide doar răspunsurile unice, completate în interiorului formularului de opinie şi nu în cadrul comentariilor pe pagina de Facebook sau în secţiunea de comentarii a website-ului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite