Salariu minim pe oră şi pauză de masă obligatorie. Propunerea Patronatului Naţional Român către Guvern
0Patronatul Naţional Român propune Guvernului trecerea la salariul minim pe oră, pentru toţi angajaţii, pauză de masă obligatorie cu durata de o oră şi posibilitatea ca angajatorii să poate plăti angajaţilor o primă de până la 500 de lei fără a fi impozitată.
Reprezentanţi ai Patronatului Naţional Român din toată ţara, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi inspectorul general Dantes Bratu de la Inspecţia Muncii au participat sâmbătă la Conferinţa Naţională a Patronatului Naţional Român cu tema „România Economică şi socială în 2030 – Rolul patronatelor, măsuri şi soluţii”.
Urmare a discuţiilor şi analizelor, din cadrul conferinţei, Patronatul Naţional Român, propune Guvernului României următoarele soluţii:
1. Trecerea la salariul minim pe oră împreună cu normarea muncii, atât la salariaţii din sectroul bugetar, cât şi la salariaţii din sectorul privat.
2. Pauză de masă obligatorie cu durata de 1 (unu) oră pentru toţi salariaţii din România.
3. Acordarea pentru o perioadă de 2 ani, posibilităţii ca angajatorii să poată să plătească salariaţilor o primă de până la 500 lei fără a fi impozitată.
De asemenea, PNR propune patronatelor din România şi sindicatelor, reprezentative la nivel naţional şi partidelor parlamentare, un proiect de ţară ca în 2030 – România să devină a 5-a putere economică şi socială a Europei.
Recent, şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a propus „evaluarea posibilităţii adoptării unui salariu minim orar şi nu lunar, ceea ce ar corespunde realităţii unei economii marcate de variaţii ale cererilor de pe piaţa internă şi internaţională”.
AOAR apreciază că specializarea şi dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale şi nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărţit la 160 ore) a salariului minim orar, permiţând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forţa de muncă şi o creştere a competitivităţii companiilor.