Ratele românilor la bănci o vor lua razna: unele cresc, altele scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii îşi plătesc tot mai greu ratele către bănci

Semnele venite dinspre BNR pot crea din nou disconfort românilor, în special celor care au credite: dacă cei care au luat împrumuturi în lei pot răsufla uşuraţi, datorită scăderii constante în ultimul timp a indicelui ROBOR, cei care s-au împrumutat în valută au serioase motive de îngrijorare din cauza deprecierii substanţiale a leului în raport cu moneda euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,6764 lei/euro, o creştere de 0,09% faţă de pragul atins miercuri, un nou nivel record.

Miercuri, euro a atins pragul de 4,6722 lei, care depăşise precedentul record, de 4,6695 lei, stabilit în 21 iunie 2018.

Joi, euro a atins pragul de 4,6764, un nou nivel record. 

Această creştere record a monedei europene înseamnă că românii care au de plătit ratele aferente unor împrumuturi în euro vor fi nevoiţi să plătească mai mult.

În plus, o mare parte dintre români folosesc serviciile de schimb valutar ale băncilor, care vând moneda europeană la un curs mai mare decât cel anunţat de BNR.

La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde şi cu peste 4,74 lei:

Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,7490 lei.

BRD, parte din grupul francez SocGen, vinde un euro cu 4,7450 lei.

Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,7240 lei/euro.

ROBOR a ajuns la cel mai mic nivel

În ceea ce priveşte ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, acesta a scăzut la 2,88%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

Miercuri, indicele a coborât la 2,90%.

Joi, indicele a scăzut la 2,88%, cel mai mic nivel din 7 iunie 2018, când a fost 2,87%.

Totodată, joi, indicele Robor la şase luni a scăzut la 3,22%, cel mai mic nivel din 25 iunie 2018, când a fost 3,20%.

Miercuri, acest indice a scăzut de la 3,27% la 3,23%.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite