Chiţoiu vrea să reia în maximum 10 zile înscrierea în programul de finanţare a IMM-urilor, după scandalul iscat miercuri dintr-o „eroare de soft“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a decis să anuleze sesiunea de depunere proiecte pentru finanţarea nerambursabilă a IMM-urilor după ce aceasta a stârnit controverse din cauza unei erori de soft
Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a decis să anuleze sesiunea de depunere proiecte pentru finanţarea nerambursabilă a IMM-urilor după ce aceasta a stârnit controverse din cauza unei erori de soft

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat joi seara că într-o săptămână, maximum 10 zile trebuie să găsească eroarea de soft şi să reia derularea procesului de depunere a proiectelor pentru finanţare nerambursabilă acordată IMM-urilor.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat miercuri seara, într-un comunicat de presă, că a decis să anuleze sesiunea de depunere a cererilor pentru ajutoarele de minimis care au stârnit controverse pe marginea corectitudinii procedurilor. 

Miercuri dimineaţa, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 de milioane de lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Forfotă mare miercuri-dimineaţa pe site-ul Ministerului Finanţelor, unde la ora 8.30.00 a fost deschisă sesiunea de depunere a cererilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile în cadrul programului de ajutoare de stat numite generic „de minimis“.

La ora 8.30.48 (8.30 şi 48 de secunde) a fost înregistrată prima cerere, pentru ca după mai puţin de şase minute să se închidă sesiunea.

La ora 8.35.54 (8.35 şi 54 de secunde) fusese înregistrată cea de-a 714-a cerere şi ultima, ceea ce înseamnă o viteză medie de prelucrare de peste două solicitări pe secundă, fenomen care investitorilor li se pare cel puţin suspect. Mai ales că foarte mulţi solicitanţi, pregătiţi cu destul timp înainte să acceseze modulul de depunere a cererilor, nu au reuşit să se înregistreze.

„Eram pregătiţi trei oameni, cu trei calculatoare, iar la ora 8.30 am încercat să accesăm, dar nu ni se dădea codul de acces. După câteva minute de încercări disperate, ni s-a afişat o listă cu cererile depuse şi precizarea că sesiunea s-a închis, ceea ce înseamnă epuizarea fondurilor“, ne-au relatat un grup de solicitanţi.

Lor – şi, de altfel, altor câteva mii de solicitanţi – li se pare inexplicabil cum au fost procesate peste 700 de cereri în 306 secunde, în aşa fel încât să li se dea şi rezoluţia „admis“, respectiv „respins“ şi nu înţeleg de ce a fost oprită sesiunea de depuneri. „Dacă printre cererile înregistrate au existat şi respinse, puteau să ţină sesiunea deschisă cel puţin până la sfârşitul zilei, apoi să emită decizia de admitere/respingere. Aşa, nouă ni s-a refuzat practic dreptul de a depune cererea, eligibilă sau nu, fapt care ne determină să chemăm în judecată ministerul“, ne-au mai spus investitorii.

Demn de remarcat este faptul că în timp ce câteva zeci de mii de solicitanţi nu puteau accesa modulul, unii au avut parte de mai multe înregistrări în cele 306 secunde.

Ponta: „Am să-i cer dlui Chiţoiu să verifice“

Prezent la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta a fost întrebat de „Adevărul“ cum comentează ceea ce tocmai se întâmplase la Finanţe.

După ce i s-au explicat detaliile situaţiei, premierul a spus: „Azi-dimineaţă am fost la reuniunea diplomaţiei, acum sunt la Transporturi, încă nu ştiu nimic. Dar imediat ce plec de aici am să-i cer viceprim-ministrului Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, să facă verificări. O să vă anunţe el, probabil, cum stau lucrurile“.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite