Procesul pierdut de BCR: dobânda de referinţă variabilă este abuzivă dacă banca o schimbă unilateral. Banca: instanţa nu poate lăsa un credit fără dobândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul pierdut de BCR: cea mai mare bancă a României vrea să stingă în mod amiabil litigiile cu clienţii
Procesul pierdut de BCR: cea mai mare bancă a României vrea să stingă în mod amiabil litigiile cu clienţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marţi, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

Instanţa supremă a constatat „nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări“, potrivit deciziei.

Procesul pierdut de BCR. Banca nu poate cere anticipat creditul dacă valoarea garanţiei scade sub valoare creditului

Totodată judecătorii instanţei supreme au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Decizia este irevocabilă, astfel că banca este obligată să modifice contractele încheiate cu reclamanţii. „Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar“, a scris avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanţi.

Procesul pierdut de BCR. Instituţia de credit aşteaptă redactarea sentinţei şi vrea să încheie amiabil litigiile cu clienţii

BCR aşteaptă ca instanţa să redacteze hotărârea luată marţi privind caracterul abuziv al dobânzii de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, pentru a clarifica toate aspectele, însă transmite totodată că vrea în continuare să închidă amiabil toate litigiile cu clienţii.

„Aşteptăm redactarea hotărârii instanţei, în această situaţie fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii“, se arată într-o reacţie a băncii.

BCR mai notează că are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor, măsură aplicată inclusiv clienţilor aflaţi în proces cu banca la instanţele superioare, pentru a beneficia de dobânzi competitive.

„Rămânem fermi în această strategie indiferent de atmosfera creată de avocaţii care promovează discordia în dauna parteneriatelor şi a încrederii“, se mai arată în nota transmisă.

BCR: „Nicio instanţă nu poate lăsa un credit fără dobândă“

Reprezentanţii instituţiei de credit consideră că nicio hotărâre a instanţei nu poate lasă un contract de credit fără dobânda, astfel că se aşteaptă ca detalierea hotărârii „să nu facă altceva decât să consfinţească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii şi modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele Euribor sau Robor şi respectând costurile de finanţare ale băncii“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite