Prima Casă primeşte mai puţini bani în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul Prima Casă va avea anul viitor un buget mai mic decât cel alocat în 2017, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

În 2018, plafonul garanţiilor va fi de 2 miliarde de lei, în scădere faţă de anul acesta, când au fost alocate 2,67 miliarde de lei.

„Având în vedere strategia programului Prima casă, se propune ca pentru anul 2018, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.000 milioane lei", se arată în proiectul publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru anul 2017, plafonul total de garantare pentru program a fost de 2,67 miliarde de lei, respectiv suma de 2,5 miliarde de lei stabilită conform strategiei programului şi suma de 175,5 milioane lei din diferenţa rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016, precum şi din diferenţa neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanţatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016.

Schimbări pentru plafoanele acordate fiecărei bănci                                               

Recent, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a anunţat că băncile care primesc în prezent bani pentru a-i oferi drept credite Prima Casă vor primi de la anul calificative, prin care se vor stabili plafoanele de garanţii. Cele care sunt prea dependente de program ar putea pierde bani.

Ministerul Finanţelor Publice împreună cu FNGCIMM au elaborat o procedură şi criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului „Prima Casă”, care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Schimbarea vine pentru ca programului Prima Casă să îşi atingă principalul scop, şi anume cel social, astfel încât să beneficieze de acest program naţional  categoriile sociale care au nevoie reală de sprijin în achiziţionarea unui spaţiu locativ, potrivit celor două instituţii.

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite