Poliţele RCA: comisioanele impuse intermediarilor vor rămâne la maximum 10%, ASF va introduce şi asigurarea continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că nu a renunţat la impunerea comisionului de intermediere de până la 10% pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) şi că va introduce un "sistem continuu" prin care poliţa dintr-un an va putea fi prelungită în anul următor.

Mişu Negriţoiu a mai precizat că nu va accepta niciodată ca locurile de muncă să fie subvenţionate prin firme de asigurări.

Întrebat în legătură cu faptul că nu a reuşit să impună comisionul de intermediere de cel mult 10% şi dacă renunţă la idee, Negriţoiu a răspuns că nu a renunţat la această modificare.

„Multe emoţii“

"Comisionul de 10% a ridicat foarte multe emoţii. Dacă vă uitaţi, o să vedeţi ce multe proteste au fost, inclusiv că distrugem locurile de muncă.
Eu nu voi accepta niciodată ca în România locurile de muncă să fie subvenţionate prin firmele de asigurări.
Nu am renunţat, am avut intervenţii şi de la Federaţia Internaţională a Brokerilor, dar şi locale, să fundamentăm mai bine această măsură cu nivelul comisionului şi noi ne-am luat un răgaz să facem o analiză.
Comisioanele sunt transparente, şi acum o să le înregistrăm, monitorizăm şi dacă costurile de intermediere nu scad în trei luni de zile, noi suntem liberi să introducem comisionul şi să limităm la 10%.
Vrem să vedem şi cheltuielile de achiziţie directă şi costurile asigurătorilor în legătură cu poliţele şi ne va da posibilitatea mai bună de ce vrem 10%
“, a spus preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

El a mai spus că "pieţele mature" nu au comisioane mai mari de 10% şi a dat ca exemplu Italia, care aplică un comision de 5%.

Atenţie la solvabilitatea companiilor de asigurări!

ASF a lansat în iulie un proiect de modificare a normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA 14/2011.

Potrivit proiectului, asigurătorii care emit astfel de poliţe vor trebui să aibă un anumit grad de solvabilitate pentru activtatea de asigurări generale şi vor fi obligaţi să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, care nu va depăşi 10% din primele încasate pe acest segment.

„RCA continuu“. Cum va funcţiona

Preşedintele ASF a mai declarat că este posibilă introducerea unui "RCA continuu", astfel încât la achiziţia unei noi poliţe proprietarul maşinii să prezinte şi vechiul RCA, benefiind în acest caz, eventual, de un bonus.

"Probabil o să introducem şi RCA-ul continuu, ca atunci când o să cumperi un RCA să-l arăţi şi pe cel vechi. Avem în program şi un acord cu poliţia, să urmărim tot ce se întâmplă pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca să putem să acoperim valoarea", a afirmat Negriţoiu.

El a adăugat că discuţiile privind RCA continuu sunt "la început".

"RCA-ul continuu înseamnă ca, atunci când te duci să-l iei pe cel nou, să-l prezinţi pe cel vechi, ca să nu ai nicio întrerupere, să nu cazi în greşeala să nu ai RCA.
E una din discuţii. Este numai obligaţia să-l iei, nu are niciun impact asupra preţului - dimpotrivă, ar trebui să-l ieftinească, adică să dai un bonus când te duci cu RCA-ul vechi
", a spus Negriţoiu.

Tarifele „nu vor creşte aşa, cosmic“

Întrebat după audierea sa la comisia de buget din Camera Deputaţilor dacă creşterea RCA în România ar duce la creşterea riscului ca tot mai multe persoane să circule fără RCA, Negriţoiu a răspuns: "Şi da şi nu. În primul rând, RCA nu o să crească, aşa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez că între 3 şi 5%".

El a arătat că preţul poliţelor RCA a crescut cu 3% în nouă luni.

"Consumatorii să se aştepte eventual la nişte ajustări periferice, dar nu este un preţ pentru toată lumea, sunt diferenţiate şi atunci unii consumatori o să aibă reducere, alţii o să aibă ceva ajustări, dar, per medie, cum ne uităm la inflaţie, cam cu atât o să crescă şi RCA", a mai spus Negriţoiu.

Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite