ONG-uri: Noile modificări fiscale ne afectează activitatea. Cota de 3,5% trebuie aplicată şi pentru alte domenii, în afară de servicii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul câştigă un ban la cursul de referinţă, faţă de ieri

Doar anumite categorii de organizaţii neguvernamentale pot primi 3,5% din impozitul pe venit, în timp ce altele precum educaţie, mediu sau medical sunt restricţionate, ceea ce le afectează, transmite Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC).

Conform unei recente ordonanţe de guvern (OUG 25/2018), persoanele fizice române vor putea redirecţiona 3,5% din impozitul lor pe venit către cauzele sociale pe care le susţin, faţă de 2% anterior. Microîntreprinderile vor putea face sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile plătitoare de impozit pe profit.

Anul trecut, peste 1,8 milioane de români au redirecţionat 2% din impozitul lor pe venit, cumulând peste 200 de milioane de lei, către o organizaţie neguvernamentală sau unitate de cult.  Pot profita de această facilitate românii care plătesc impozit pe venituri din salarii, activităţi independente şi pensii, iar redirecţionarea se face în fiecare an pentru impozitul plătit în anul precedent.

Datorită faptului că începând din ianuarie 2018 cota de impozit pe venit  a scăzut de la 16% la 10%, s-a redus considerabil, cu aproximativ 40%, şi potenţialul facilităţii fiscale începând din 2019. Prin OUG 25/2018 din 29 martie, creşte procentul de redirecţionare de la 2% la 3,5% tocmai pentru a compensa această scădere a potenţialului.

Acest nou procent, de 3,5% se aplică însă, conform ordonanţei, doar organizaţiilor neguvernamentale care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Tot conform OUG 25/2018, aceleaşi ONG-uri (care furnizează servicii sociale) vor putea beneficia de sponsorizări şi din partea microîntreprinderilor, care vor putea face sponsorizări deductibile de până la 20% din impozitul pe venit.

Aceasta este o modificare importantă, având în vedere că, în urma creşterii plafonului cifrei de afaceri pentru încadrarea microîntreprinderilor de la 100.000 euro la 500.000 euro în 2017 şi de la 500.000 euro la 1.000.000 euro în 2018, 80% din firmele care anterior puteau oferi sponsorizări deductibile şi-au pierdut acest drept. Ca număr, este vorba despre 95.000 de firme care nu mai puteau face sponsorizări deductibile ca urmare a modificărilor de mai sus. Acum aceste companii îşi recapătă posibilitatea de a susţine organizaţiile care se încadrează în criteriile de mai sus.

„Sunt eligibile însă doar anumite categorii de organizaţii neguvernamentale, în timp ce alte organizaţii, din domenii cum ar fi educaţie, mediu sau chiar şi unele organizaţii din domeniul medical, sunt restricţionate”, transmite ARC.

„Noi considerăm că aceste modificări sunt benefice, însă trebuie aplicate şi ONG-urilor din alte domenii. În România sunt peste 40.000 de organizaţii neguvernamentale active şi care oferă servicii absolut necesare în multe domenii, precum cel medical, educaţie, mediu. Sunt domenii în care statul nu intervine şi de aceea activitatea acestor organizaţii, care depinde în proporţie foarte mare de aceste facilităţi fiscale, este primordială”, mai arată ARC.

Labirintul legislativ şi fiscal, clarificat la Conferinţa Naţională de Fundraising

Noua serie de modificări, cu efecte benefice dar şi restricţii alarmante, a fost inclusă în agenda de lucru la Conferinţa Naţională de Fundraising, organizată în 8-11 mai la Bucureşti de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Eveniment anual ajuns la a 15-a ediţie, Conferinţa este cel mai mare eveniment de fundraising pentru ONG-urile din România şi reuneşte experţi români şi internaţionali, care vor prezenta cele mai eficiente metode de finanţare pentru ONG-uri, inclusiv detaliile şi complexităţile facilităţilor fiscale care permit atragerea de fonduri din comunităţi.

„Asociaţia pentru Relaţii Comunitare ajută organizaţiile neguvernamentale din România să aibă surse de finanţare cât mai diverse, pentru o sustenabilitate financiară cât mai mare. Vom discuta despre aceste facilităţi fiscale, ca şi despre alte metode de finanţare, la Conferinţa Naţională de Fundraising care îi va reuni în 8-11 mai la Bucureşti pe profesioniştii în fundraising şi strategie ai mediului ONG”, a declarat Mădălina Marcu, Director Dezvoltare Resurse al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite