Normele metodologice pentru Prima Casă 2017, aprobate de Guvern; locuinţele consolidate, asimilate celor noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normele metodologice pentru programul Prima Casă 2017 au fost adoptate prin hotărâre de Guvern, fiind prevăzut faptul că locuinţele supuse consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditelor pentru achiziţionarea lor sunt asimilate locuinţelor noi.

Programul ”Prima casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o Hotărâre adoptată luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferenţa rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

Normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” au fost modificate prin introducerea unui set nou de definiţii care se pot construi sau cumpăra prin program.

”Prin locuinţă nouă, în sensul Programului «Prima casă», se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi”, se arată într-un comunicat al Executivului.

În plus, termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate va fi calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

De asemenea, au fost luate măsuri de debirocratizare a acordării creditelor prin Prima Casă. ”Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul programului”, precizează Guvernul.

Programul Prima Casă, prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la începutul anului 2016 până la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite