Noi contre între ministrul de Finanţe şi UE. Mişa spune că România se va încadra în 3% deficit, oficialii europeni estimează un minus de 3,3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionut Misa FOTO gov.ro

Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a dar asigurări la Bruxelles că România nu va depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB. Miniştrii de Finanţe ai UE avertizează însă că ţara noastră nu a adoptat măsurile necesare şi va ajunge la un deficit de 3,3% în acest an.

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a participat luni şi marţi la reuniunea Eurogrup în format extins şi la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfăşurate la Bruxelles (Belgia).

Mişa i-a asigurat pe oficialii europeni că România se angajează să ia măsurile necesare pentru a nu depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB, după ce ţara noastră a primit o recomandare din partea Comisiei Europene de a-şi reduce deficitul. „Oficialul român a menţionat că deja prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului României de a ramâne în braţul preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere”, potrivit Finanţelor. Totodată, pentru anul 2018, Finanţele susţin că proiectul de buget propus menţine deficitul bugetar sub 3% iar România îşi propune să ia măsuri de reducere a deficitului structural în paralel cu implementarea reformelor prevăzute în Programul de Guvernare.

Ce spune însă UE                                                                                          

Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE avertizează însă că România a eşuat în a implementa măsuri eficiente pentru a corecta deviaţia bugetară semnificativă.

În acest sens, Consiliul a lansat o nouă recomandare pentru ţara noastră, revizuind una deja adresată României de UE sub „procedura deviaţiei semnificative”.

Consiliul susţine că există riscul ca România să ajungă la un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017,  peste valoarea de referinţă a UE pentru deficitele publice , antrenând procedura de deficit excesiv.

Totodată, instituţia europeană avertizează că creşterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale României s-a ridicat la 4,9% din PIB în 2017, cu mult peste nivelul de referinţă al cheltuielilor de 3,3% stabilit de Consiliu.

Acesta se aşteaptă ca soldul structural al României să se fi deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017, ceea ce este contrar îmbunătăţirii structurale de 0,5% din PIB recomandată de Consiliu în iulie 2017.

Consiliul solicită astfel măsuri care să asigure o creştere nominală a cheltuielilor publice nete primare de cel mult 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală de 0,8% din PIB. Organizaţia europeană recomandă ca orice câştiguri excepţionale să fie utilizate pentru măsuri de reducere a deficitului şi de consolidare bugetară.

Consiliul a stabilit ca termen limită data de 15 aprilie 2018 pentru ca România să raporteze asupra acţiunilor întreprinse în urma recomandării revizuite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite